Много изследвания показват, че здравословният начин на живот и ангажирането в когнитивно стимулиращи дейности имат наистина силен ефект за забавяне на когнитивния спад и предотвратяване на деменция.

С някои навици можете да помогнете на вашия мозък да запази по-дълго паметта, вниманието, способността да разсъждавате и да решавате проблеми. От друга страна, някои чести навици могат да ви направят по-уязвими към проблеми с паметта и когнитивните функции в бъдеще. Ето кои са те:

1. Не спортувате

Снимка: iStock by Getty Images

Липсата на достатъчно физическа активност може да ускори когнитивния упадък и като цяло да ни състари с годините. Спортът може да предотврати част от този спад. Проучване от 2020 г. установява, че когнитивният спад се наблюдава два пъти по-често сред неактивните възрастни на възраст 45 и повече години в сравнение с активните възрастни. Изследване от 2022 г. пък установява, че физическата активност е от полза за хипокампуса, част от мозъка, критична за паметта.

2. Седите по цял ден

Снимка: iStock by Getty Images

Липсата на физическа активност може да допринесе за промени в мозъка, свързани с влошена памет. Разхождайте се 5 минути на всеки час, съветват учените. В проучване на спортната медицина от 2019 г. аспектите на когнитивната функция са се подобрили сред участниците, които са прекъсвали периодите на продължително седене.

3. Често се храните с нездравословни храни

Снимка: iStock by Getty Images

Храните, които могат да увредят сърцето ви, могат да увредят и мозъка ви, а именно храни и напитки с високо съдържание на мазнини и захар. Според проучване на Алцхаймер от 2017 г. хората, които пият повече от една подсладена напитка всеки ден, имат по-малък обем на мозъка и постигат по-ниски резултати при тестове за памет, като и двете могат да показват потенциална болест на Алцхаймер в бъдеще. Здравословната диета може да запази мозъчната функция, включително паметта и скоростта на обработка.

4. Прекарвате много време сами

Снимка: iStock by Getty Images

Самотата се свързва с когнитивен спад, докато ангажираността също ви помага да намерите цел и смисъл в живота. Общувайте с близките си хора всеки ден. Ако нямате възможност да ги видите, правете го по телефона. Срещайте се с приятели и посещавайте социални събития.

Останалите 4 вредни навика вижте ТУК