Медици от Детската болница в Окланд, САЩ, заключиха, че оптималното ниво на редица витамини, минерали и други съединения намалява риска от преждевременна смърт, удължава живота и гарантира добро здраве в напреднала възраст.

По думите им, жителите на развитите държави, включително 70 процента от американците, изпитват недостиг на едно или няколко важни за организма вещества. Макар недостигът на витамини да не е толкова голям, че да предизвика скорбут или рахит, учените са уверени, че витаминният дефицит е с дълготрайни последствия. Витамин D, омега-3 ненаситените мастни киселини и магнезият са необходими компоненти на ензими, които участват във възстановяване на ДНК, гарантират доброто здраве на кръвоносните съдове и предотвратяват окислителния стрес.

При недостиг на витамини и минерали организмът е принуден да изразходва ограниченото им количество за поддържане на жизненоважни функции и репродуктивното здраве, вместо за други потребности. У засегнатите от хроничен недостиг на витамин К и селен се произвеждат по-малко ензими, които допринасят за доброто здраве на артериите. В резултат се повишава рискът от смърт вследствие на сърдечносъдови болести.

Учените смятат, че редица вещества, чиято роля за поддържане на жизнените функции не е толкова очевидна, на практика са необходими за голямата продължителност на живота. Сред въпросните вещества са таурин, ерготионеин, пиролохинолинхинон, както и каротиноидите лутеин, зеаксантин, ликопен, алфа- и бета-каротин, бета-криптоксантин и астаксантин, съобщават от БТА. Добавянето им в храната и здравословната диета могат да допринесат за предотвратяване на хронични заболявания и преждевременно стареене.