Случва ли ви се да губите доста коса докато се къпете? Това е напълно нормално. Независимо дали вярвате или не, кичурите, които остават по пръстите ви, и косата, която отива в канала, са естествена част от цикъла на растеж на косата. Като цяло няма за какво да се тревожите, освен ако не смятате, че губите прекалено много коса. Как да разберете дали е така?

Фази на растеж на косата

Когато растат, космите преминават в серия от фази. По време на анагенния цикъл космите се "раждат" от космените фоликули и растат за период от две до шест години. Катагенната фаза е кратка преходна фаза, когато косата спира да расте. След това настъпва втора кратка фаза, наречена телогенна фаза, която е фаза на почивка за косата, докато тялото ви се подготвя да отдели стари косми. Екзогенната фаза е, когато космите най-накрая се отделят от скалпа ви.

Телогенната фаза засяга по-малко от 10% от космите на скалпа наведнъж, което води до момента, в който космите падат. През повечето време по-голямата част от косата ви е в анагенна фаза на растеж.

Въпреки това, космите могат да бъдат принудени да преминат във фаза на падане по-бързо от нормалното поради редица причини - медицински състояния, генетика, нива на стрес или фактори на околната среда, което може да доведе до прекомерна загуба и изтъняване на косата. Ако този процес продължи твърде дълго, може да се стигне до изтъняване на косата или дори до плешивост.

Снимка: iStock by Getty Images

Нормален косопад под душа

Когато миете косата си с шампоан под душа, падането на косата е малко по-забележимо, защото полепва по пръстите ви и се натрупва в канала. Средната дневна загуба на коса трябва да бъде някъде между 100-200 косъма дневно. Доста е трудно да се преброи и може да изглежда много, но също така до голяма степен зависи от типа продукти за коса, които използвате, топлинно оформяне, хормонален статус, лекарства, заболявания на скалпа и т.н. Ако не откриете никакви плешиви петна или изтъняла коса, тогава вероятно имате нормално количество ежедневен косопад.

Има няколко фактора, които могат да окажат влияние върху този процес:

  • Не разресвате косата си, преди да влезете под душа
  • Подложени сте на повишено количество стрес
  • Хормонални промени
  • Бърза загуба на тегло
  • Стрес за имунната ви система, който изтласква косата ви от фазата на активен растеж
  • Състояние на щитовидната жлеза или заболяване на щитовидната жлеза
  • Физически промени, които засягат скалпа ви

Как да намалите косопада, прочетете ТУК