Ако марихуаната се комбинира с по-тежки наркотици, процентът се увеличава до 55, показва датско изследване, пишат от БГНЕС. Все още не е ясно как марихуаната намалява броя на сперматозоидите, но се предполага, че това е свързано с THC - психоактивна съставка в марихуаната, която действа на определени рецептори в тестисите.

В изследването са участвали 1215 млади датчани между 18 и 28 г. То е проведено от 2008 г. до 2012 и участниците трябвало редовно да дават кръв и сперма за изследвания, както и да минават през физически изпитания.

Изследването включвало и отговаряне на въпроси колко често използват марихуана, както и други наркотици от рода на амфетамини, екстази и кокаин. Повечето от мъжете, които признали, че редовно употребяват марихуана, пиели алкохол, кафе и пушeли цигари. Общо взето те водeли нездравословен начин на живот и съответно това влияело и на качеството на спермата и нивото на хормоните.

"Нашите разкрития имат публичен характер и интерес, защото показват в каква степен марихуаната влияе на качеството на спермата", казва ръководителят на екипа изследователи Тина Колд Йенсен от университета в Копенхаген.

Изследването е публикувано и в американски журнал по епидемиология.

"Важното е да се подчертае, че онези, които пушат марихуана, значително се различават от онези, които не консумират този наркотик. Това изследване само показва в каква степен влияе марихуаната", коментира д-р Майкъл Ейсенбърг от медицинския факултет към Станфорд.