Майките, които консумират яйца в периода на кърмене, могат да предпазят бебетата от бъдеща алергия към продукта, пише в. "Daily Star", позовавайки се на австралийско изследване.

Авторите му от Колежа по молекулярни науки към университета на Западна Австралия са установили, че за децата, кърмени с мляко, което съдържа яйчен протеин, вероятността да развият алергия към яйца е 4 пъти по-малка.

"Преди 10 години демонстрирахме в животински модел, че имунната система на бебето може да се обучи да приема яйчен протеин, както и впоследствие да го предпази от алергия към продукта. Новото ни изследване показва за първи път, че същото е валидно и при хората", казва Валери Верхаселт, ръководител на изследването.

"Установихме, че случаите на алергия към яйца са 4 пъти по-малко сред деца, които в периода на кърмене са приемали майчино мляко, съдържащо яйчен протеин. Изследването ни показва, че защитата може да бъде осигурена чрез кърмене и преди въвеждането на твърда храна", допълва специалистът.

Яйцата са отличен източник на необходими за доброто здраве вещества - витамини от B групата, витамин, йод, предава БТА. Те са и един от най-богатите източници на особено важния за мозъчното развитие холин, напомнят експертите.