Как трилионите микроби в червата ни влияят не само върху имунитета, но и върху психическото ни здраве - отговорите на тези въпроси знае Саймън Спичък от Университетския колеж Корк, Ирландия. И ще ги разкрие пред аудиторията на Софийския фестивал на науката. Единадесетото издание на фестивала ще се проведе в София Тех Парк на 15 и 16 май и на 17 и 18 май дигитално за ученици. Софийският фестивал на науката се организира от Британски съвет, под патронажа на Министерство на образованието и науката, в партньорство със Столична община. БТА е медиен партньор на фестивала.

"Ще говоря пред аудиторията на фестивала за чревниия микробиом и за това колко е важен за психическото ни здраве. Ще помогна на хората да разберат що е то микробиом, как той общува с тялото ни и какво може да прави за нас. Важно е хората да знаят какво може и не може да прави микробиомът", каза Спичък в интервю за БТА в навечерието на Софийския фестивал на науката. Той ще представи и резултати от свои изследвания върху молекулите, произвеждани от микробите в червата.

Учените тепърва започват да разучават начините, по които имунната система взаимодейства с психичното здраве, каза ирландският експерт.

Снимка: iStock by Getty Images

"В човешкия мозък има клетки с имунни функции - астроцитите и микроглиалните клетки. При развитието на мозъка те съдействат за прецизиране на мозъчните връзки. Човешкият мозък постига енергийна ефективност, като се освобождава от неизползваните или ненужни връзки. А когато нещо в този процес се обърка, понякога се стига до шизофрения или други разстройства на развитието", поясни Спичък.

Той посочи, че почти всяко психично разстройство или заболяване е свързано с възпаление. Нарушената регулацията на възпалението може да увеличи нивата на произвеждания от организма хормон на стреса, а това допринася за психични разстройства, каза експертът.

Съветът му е да тренираме, да се храним здравословно със зеленчуци, риба, храни, богати на фибри и да спим 7-8 часа на нощ. И ако можем, да ограничим причинителите на стрес в живота си, да потърсим помощ от терапевт, да бъдем активни в социалните си контакти и да излизаме често сред природата, сред зелени пространства.

"Няма лесен начин, няма една конкретна храна или хранителна добавка, която да вземате и да оправите този проблем", предупреждава Спичък.

Снимка: iStock by Getty Images

Той е запален научен комуникатор в областта на невронауките и менталното здраве, победител е в ирландското издание на конкурса "ФеймЛаб 2020" и е основател на "Resolvve Inc" - организация, насочена към подобряване на психическото здраве на гимназисти и студенти.

"Младите хора се борят с психични проблеми още отпреди пандемията", каза Спичък в отговор на въпрос на БТА дали и как пандемията от новия коронавирус се отразява на младите.

"След началото на пандемията все повече студенти бяха изолирани, международните студенти останаха на хиляда километра от дома, а достъпът до специалисти в университетите бе затруднен", добави той. Спичък казва, че по това време той задейства организацията си "Resolvve" в подкрепа на психичното здраве на младите. "Преживяното от мен, от моите приятели и студенти ме вдъхнови да направя нещо. В крайна сметка, бях успял да отгледам клетки в епруветка и реших, че ще мога да намеря начин да започна този бизнес", сподели Спичък.

Снимка: iStock by Getty Images

Според него рецептата за справяне с психичните проблеми, възникващи покрай пандемията, е проста - "когато видим проблем, трябва да действаме, за да го разрешим".

"Много студенти по света например не знаят, че здравните им застраховки покриват напълно разходите по психотерапевт", посочва Спичък.

Според него съвременните общества не се справят по най-добрия начин, като се препоръчва на хората да се справят основно с медитация. В неговата организация работят психотерапевти, специализирани в психологическа помощ, академични стратегии и съвети за кариерно развитие.

"Ако не знаеш какво искаш да правиш в живота, психичното ти здраве ще бъде засегнато. То страда и когато се мъчиш в учебния процес", обясни Спичък. Ирландският изследовател възнамерява да разшири дейността на организацията си, за да предлага съдействие не само на студенти, но и на ученици, и то не само в Ирландия.