Има всякакви съвети, чиято цел е да ни накарат да се храним по-здравословно и да поддържаме форма. Но някои от нещата, които са представени като истина, всъщност са подвеждащи, остарели или просто митове. Ето и 10 мита за здравословното хранене, които спокойно може да оставите настрана и колкото по-бързо го направите, толкова по-добре за вашето здраве.

1. Правилен начин на хранене

Всъщност няма нито една диета, която да е най-здравословна за всички, защото всеки един човек има напълно индивидуална кръвна захар и инсулинов отговор на обикновени храни като банани и хляб.

Снимка: iStock by Getty Images

2. Спанакът е най-добрият източник на желязо

Когато учените за първи път анализираха хранителната стойност на спанака, те направиха грешка в анализа и надцениха съдържащото се в него желязо. Той все още е източник на желязо, но в него има само 10% от препоръчителното дневно количество. Въпреки това, ежедневното ядене на спанак и други зеленчуци все още помага да се повишат нивата на желязо.

Снимка: Shutterstock

3. Гъбите нямат източници на витамин D

Гъбите могат да съдържат доста добри количества витамин D, но само ако са били изложени на слънчева светлина.

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

4. Алтернативите за мляко на растителна основа са по-здравословни

Някои алтернативи на растителна основа може да са по-екологични, но не и по-здравословни от млечните.

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

5. Замразените плодове и зеленчуци не са толкова полезни

Вярно е, че хранителните вещества в замразените плодове и зеленчуци търпят малък първоначален спад по време на процеса на бланширане, през който преминават преди замразяване, убиващ ензимите, които могат да причинят влошаване. Но тъй като те се обработват в рамките на няколко часа след като са набрани, те все още могат да бъдат сравнявани с пресните.

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

6. Портокалите са най-добрият източник на витамин С

Всички червени, жълти и зелени чушки имат два пъти повече витамин C от портокалите. Брюкселското зеле, касис и ягодите също са по-богати източници.

Снимка: iStock by Getty Images

7. Белият хляб е лош 

Не е задължително. Всъщност той има повече калций от пълнозърнестия хляб, със средно 71 mg на филия срещу 42 mg на пълнозърнест. Това е така, защото брашното от бял хляб е подсилено с този минерал за здрави кости, но брашното от пълнозърнест хляб не е.

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

8. Захарта е основната причина за диабет тип 2

Храните с високо съдържание на захар допринасят за излишните калории, но това не означава задължително, че тя, може да създаде инсулинова резитентност, която може да доведе до диабет тип 2.

Shutterstock

9. Яжте малко и често, за да засилите метаболизма си

Проучване установи, че отслабващите, които ядат същото количество калории само за две хранения, всъщност губят повече тегло, отколкото хората, които ядат същите калории за шест хранения.

10. Витамин С ще предотврати настинка

Допълнението с витамин С не намалява честотата на настинки при повечето хора. Въпреки това, може да помогне на тези, които предприемат екстремни физически упражнения, водещи до намаляване на имунната функция.  

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos