Изследване на учени от Австралия и Великобритания показа, че процесът на отслабване силно зависи от мотивацията и от визуализацията на крайния резултат.

Казано с други думи, желаещите да отслабнат трябва активно да използват силата на мисълта.

Заключенията на учените са базирани върху експеримент с доброволци, които били разделени на две групи, пишат от БТА. Психолози се занимавали с участниците в първата група по специално разработена методика, базирана върху визуализация на крайния резултат. Доброволците трябвало да си представят как ще изглеждат, какво ще чувстват и как ще се промени животът им, след като отслабнат.

Заниманията с втората група били по методика, базирана върху мотивационни беседи. Участниците трябвало да разсъждават каква награда ще получи всеки от тях, след като отслабнат, както и да признаят защо започнали борба с излишните килограми. Резултатите не закъснели и в двете групи, но бърборенето се оказало по-малко полезно от фантазирането мълчешком. За 6 месеца участниците в групата, осланяла се на "силата на мисълта", отслабнали със средно 4,11 кг, а тези във втората група - с едва 0,74 кг.