Червено вино от сорта грозде "Мускадин" - вид мискет, характерен за югоизточните райони на САЩ, подмладява кожата, като подобрява нейната еластичност, съобщи бритнаският вестник "Daily Mail".

Участвалите в изследването 17 жени на възраст между 40 и 67 години пиели по две чаши вино дневно. След три седмици еластичността на кожата и овлажняването ѝ се подобрили значително. Алкохолът обаче е бил премахнат от виното, което означава, че при обикновена почерпка може да няма подобен ефект.

Въпреки това изследването дава надежди за разработване на нови средства срещу ефекта от стареенето.

"Мускадиновото грозде има уникален полифенолен профил в сравнение с други червени сортове. Нашето изследване показва, че полифенолите на произведеното от него вино имат потенциал да подобрят състоянието на кожата, по-специално еластичността и трансепидермалната загуба на вода при жени на средна и в по-напреднала възраст", каза д-р Линдзи Кристман от университета на Флорида, която е съавтор на изследването.

Заради намалялата еластичност кожата се отпуска с годините, пише БТА. Запазването на влагата в нея осигурява по-ефикасна бариера срещу увреждания.

Снимка: iStock by Getty Images