Д-р Мария Ненчева е ортодонт с дългогодишна практика. Завършила е Ортодонтия в Пловдив, специализира в Париж. Развива екипна клинична практика "Ортос-дент". С нейна помощ днес представяме най-важните въпроси, свързани с подредбата на детските зъбки, лечението и превенцията.

Д-р Ненчева, кога трябва да е първият преглед на детето при ортодонт?

Съветът ми е семействата да не чакат да се сменят всички млечни зъби, особено ако забелязват проблем или семейството има фамилна обремененост. Полезно е консултация със специалист да се направи около периода на смяна на резците и пробива на първите постоянни кътници - това обикновено се случва около 6-7-годишна възраст.

Кътниците пробиват зад последните млечни и тъй като няма признаци за появата им (няма падащ млечен зъб), често родителите не разбират, че са пробили. Кътниците определят захапката, тъй като заемат голяма площ. Захапката се променя в зависимост от това как се "срещат" горните и долните кътници. Също така поради положението си най-отзад в зъбните редици, обикновено са по-трудни за почистване от неумелата детска ръка. Така остатъците от храна и микроби създават кисела среда, т.е. първите постоянни кътници често са и първите потенциални "жертви" на кариеса.

Кога най-рано се забелязват потенциални проблеми с подредбата на зъбите?

Ние, ортодонтите, забелязваме ранните признаци още в млечното съзъбие - около 4-5-годишна възраст, в някои случаи и по-рано. Един от тези признаци, например, е липсата на разстояние между млечните зъбки. Друга тревога е развитието на челюстите и съзъбието при деца със затруднено носово дишане поради трета сливица или чести хреми. Родителите не бива да омаловажават и подминават неправилно кръстосване дори на две млечни зъбчета, защото то може да доведе след себе си допълнителни проблеми след това.

Снимка: iStock by Getty Images

От какво се получава изкривяване на постоянните зъби и може ли да бъде предотвратено в ранна възраст?

Причините са разнообразни. Може да са генетични особености - наследствена черта в семейството; наследяване на по-едри зъби от единия родител и по-тясна челюст от другия. Друга причина може да бъде липсата на зародиш/и на някои от зъбките или пък наличие на свръхбройни зъби (т.е. допълнителни зародиши. Не бива да забравяме ролята на езика, бузите и меките връзки в устата.

"Външните" причини са свързани обикновено с проблеми с носовото дишане, вредни навици като смУкане на биберон или пръст, неправилно хранене и други. Когато проблемът е дефиниран рано, с общи усилия на лекаря, родителите и детето тези теми намират решения.

Ранната диагностика и наблюдение помагат много за ефективното лечение, когато то се налага. Детският организъм е в процес на растеж. Ранната пластичност на кости, мускули, навици и психология, позволяват да открием и при нужда преподредим навреме всички елементи от пъзела на усмивката. Децата са по-мотивирани в ранна детска възраст и това помага да предотвратяваме много усложнения и невидими проблеми навреме.

Как биберонът може да повлияе върху подредбата на временното и на постоянното съзъбие?

От доста години на пазара се предлагат анатомични и функционални биберони-залъгалки. Майките днес са внимателни и добре информирани относно продължителността на даване на биберон и пиене от шише с такъв накрайник, така че този вид патология като че ли намалява.

Освен това трябва да помним, че раздялата с биберон, колкото и трудна, е постижима - докато навикът на смукане на палец е доста по-тежък за преодоляване. Смукането на пръст/и при децата оказва натиск върху небцето и предната част на горната челюст. Този натиск е в пъти по-голям в сравнение с нормалния натиск на езика (при говор и преглъщане) и води до деформации - изкривяване и неправилен растеж на горната челюст. В резултат виждаме най-често преместени напред зъбки, неправилно положение на езика, разстояние между горните и долни зъбки (отпред или странично) и др. проблеми.

Лечението на вредните навици изисква търпение, разбиране за дълбочината на проблема, често и работа с психолог.

Снимка: iStock by Getty Images

Каква е връзката между проблемите с третата сливица и ортодонтските проблеми?

Освен увеличената носна секреция и честите инфекции на горните дихателни пътища, перманентно увеличената трета сливица възпрепятства потока на въздух през носа и детето започва да диша през устата.

Дишането през устата е нефизиологично и води със себе си усложнения. През нощта детето е неспокойно, хърка и може да прави дори дихателни паузи (сънна апнея). През деня устата му "зее". Това води до деформации в растежа на черепа - т.нар. отворена захапка (езикът натиска долната челюст и стои между зъбите), удължено лице, криви зъби, а детето е уморено и несъсредоточено през деня поради недостиг на кислород).

Изменението на лицето е много характерно. Отличителните черти са тесни ноздри с липса на тонус, къса, "вирната" горна устна, езикът е в предна позиция и избутва резците, които изпъкват напред, а сводът на небцето е висок, тесен и дълбок.

В следствие на уголемена трета сливица могат да се наблюдават различни промени в развитието на челюстите и съзъбието. Позицията на езика се променя - вместо да опира на небцето (особено при преглъщане, както е нормално) и така от получения натиск да се разширява горната челюст, езикът се спуска зад долните зъби, за да помага устата да е отворена и да поема въздух. Така той натиска долната челюст напред и тя започва да изпреварва горната в развитието си. А горната от своя страна изостава в растежа, поради липсата на системния натиск на езика. Преглъщаме несъзнателно около 600 пъти за денонощие, т.е. натискът е голям, макар да не го усещаме. Може да се промени захапката - в профил долната челюст изпъква пред горната. Нелекуването на причината за затрудненото носово дишане вбъдеще води и до рецидив след ортодонтско лечение - защото не е отстранен проблемът с неправилната позиция на езика.

Какви са последните тенденции в ортодонтията?

Съвременната ортодонтия разполага с богат набор от техники и способи на лечение, които могат да бъдат подбрани индивидуално спрямо конкретния случай, спрямо възрастта на пациента и нагласата за сътрудничество. При работа с малки пациенти най-често се насочваме към многофункционални апаратчета, брекети за специфични проблеми, невидими алайнери. Целта е както да се предложи ефективно лечение, така и то да е щадящо за детето и прието от него.

Често на нас ортодонтите ни се налага да работим в екип и с други специалисти - УНГ, логопеди, хирурзи - за изчистване на първопричината на неправилната подредба. Съвкупността от профил на меки тъкани, зъбни структури, навици на хранене, дишане и говорене, наследственост - всичко има значение при планиране на лечението.

Кои са най-важните съвети към деца и родители по време на ортодонтско лечение?

Лечението обикновено е продължително и изисква пълно сътрудничество и работа в екип между лекаря, родителите и детето. На първо място е важно да следвате препоръките на лекуващия ортодонт и да не променяте по лично усмотрение протокола. Важно е лекарят да е информиран за всяка промяна в хода на лечението - ако се случи изкривяване или счупване на елемент от използваните структури, загубване на сменяемо апаратче и др.

Ролята на родителите е изключително важна за мотивацията по време на лечението. Те са и тези, които трябва да подкрепят детето за поддържането на устната хигиена, особено в ранна възраст при по-малките пациенти.

В процеса на лечение детето научава много. Учи се на търпение, усилие и последователност, учи се на отговорност към себе си с активното си участие в процеса на лечение. Учи се, че промяната зависи от него самото и неговите лични усилия.

Снимка: iStock by Getty Images

Как да се грижим за зъбите с брекети?

Важно правило е да сведем до минимум риска от разлепянето на неснемаемите апаратчета. За целта храната не бива да се отхапва с предните зъби, а да се реже или отчупва на малки хапки. Трябва да се избягват хрупкави или лепкави дъвчащи бонбони, цели ядки. В случай на разместване на шината или отлепване, е необходимо да споделим с ортодонта - иначе рискувам да върнем лечението на старта му, да го забавим или усложним и оскъпим.

Днес в аптечната мрежа има богато разнообразие от приспособления за хигиена, специфични при ортодонтско лечение. При лечение с фиксирани елементи (брекети) се ползва специална ортодонтска четка с улей за брекетите, както и малки интердентални четчици за по-труднодостъпните места.

Може да откриете и специални конци за междузъбното пространство, зъбни душове, пасти за оцветяване на плаката за по-добро визуализиране при отстраняването й... Всичко, което би спомогнало за старателна хигиена, е от полза.

Снемаемите апаратЧЕта също изискват хигиенни грижи. Това се случва с отделна четка, като се ползват и разтворими таблетки за дезинфекция, специални за меки и твърди апаратчета, контейнерчета за снемаемите апаратчета и др. Не бива да забравяме, че апаратчето се поставя винаги на почистени зъби - което означава грижа за устната хигиена след всяко хранене.

Снимка: iStock by Getty Images

Битува митът, че брекетите водят до развитие на кариеси.

Чувала съм това твърдение и няма да спра да го оборвам. Причина за появата на кариес може да бъде недобрата хигиена, но не и ортодонтски апарат. Има ли повишено натрупване на микробна плака, рискът за инфекции както на зъбите, така и на венците, се увеличава.

Обработването на емайла на зъбите, за да задържат брекета залепен, е аналогично на обработката за задържане на пломбите към зъба. С добрата хигиена и редовно посещение при лекуващия ортодонт, може да бъде постигната здрава и красива усмивка.

Какво се случва след приключване на ортодонтско лечение?

През целия ни живот тялото ни се променя - лицето и зъбите ни не правят изключение. След активното ортодонтско лечение следва фазата на задържане. Местенето и подреждането на зъбите се прави под въздействие на слаби биологично поносими сили, насочени от ортодонта. Щом те спрат да действат, остава действието на дъвкателните мускули, натискът на устните и езика, бузите. Ако не се погрижим за ретенцията, нямаме сигурност, че зъбите ще останат на новите си места и в постигнатата подредба.

Поддръжката и задържането се осъществяват с помощта на фиксирани или подвижни апарати или комбинация от двете. Важни са и последващите контролни прегледи при ортодонта, за да се проследява по-дългосрочно във времето ефекта на лечението, развитието на растежа и динамиката на остаряването на пациента. Грижата за усмивката е за цял живот.

Снимка: iStock by Getty Images

ИЗБРАНО
ИЗБРАНО