Добрият сън е изключително важен за нашето здраве - толкова, колкото здравословното хранене и тренировките. За съжаление обаче има много фактори, които могат да му попречат.

Ето и няколко причини защо той е от голямо значение:

1. Лошият сън е свързан с по-високото телесно тегло

Лошият сън е свързан с наддаването на тегло. Хората, които имат кратка продължителност на съня, са склонни към напълняване спрямо тези, които спят достатъчно. Краткият сън всъщност е един от най-силните рискови фактори за затлъстяване.

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Това може да случи както при възрастните, така и при децата. Ако се опитвате да отслабнете, качественият сън е абсолютно задължителен.

2.Хората с добър сън са склонни да приемат по-малко калории на ден 

Проучвания показват, че хората, които не си доспиват, имат по-голям апетит и са склонни да приемат повече калории. Лошият сън влияе върху хормоните, които регулират апетита. 

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Това включва по-високи нива на хормона грелин, който има важна роля при чувството за глад, и понижени нива на хормона лептин, потискащ го. 

3. Добрият сън може да подобри концентрацията и производителността

Сънят е важен за различни аспекти на мозъчната функция. Без него концентрацията и производителността ни през деня става по-малка. Проучване сред медицински стажанти дава добър пример за това. Стажантите с удължено работно време над 24 часа допускат 36% по-сериозни медицински грешки, отколкото тези, които си позволяват повече сън. Доказано е, че доброто наспиване подобрява уменията за решаване на проблеми и подобрява паметта както при децата, така и при възрастните.

4. Лошият сън е свързан с депресия

Проблемите с психичното здраве, като депресията, са силно свързани с лошото качество на съня и нарушенията му. Смята се, че 90% от хората с депресия се оплакват от безсъние, която дори се свързва с повишен риск от смърт чрез самоубийство. 

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

5. Сънят влияе върху глюкозата и риска от диабет тип 2

Експерименталното ограничаване на съня влияе върху кръвната захар и намалява чувствителността към инсулин. В проучване, в което участват здрави и млади мъже ограничаването на съня до 4 часа в продължение на 6 поредни нощи причинява симптоми на преддиабетно състояние. Те обаче могат да отшумят за една седмица, ако се увеличи продължителност на съня. Много проучвания показват силна връзка между кратката продължителност на съня и диабета тип 2.