Артритът е често срещано заболяване, от което страдат не само милиони възрастни, но и млади хора. Най-честите му форми са ревматоиден артрит и остеоартрит. Сред характерните симптоми са ставните болки и възпаления. И докато за болестта няма лечение, съществуват редица средства за облекчаване на състоянието. Някои хранителни продукти, богати на полезни вещества, минерали и антиоксиданти, действат облекчаващо.

Сред тях са пет подправки - чесън, куркума, джинджифил, канела и лют червен пипер (кайен), посочват британски специалисти.

Съветът на експертите е въпросните подправки редовно да присъстват в менюто заради способността им да облекчават артритни болки и възпаления.

Чесън

Чесънът съдържа диалил дисулфид - вещество с противовъзпалителни свойства, което ограничава ефектите от цитокините - протеини, които се увеличават при наличието на възпаление. Благодарение на него чесънът може да противодейства на болката, възпалението и увреждането на хрущяла при артрит. Специалистите препоръчват чесънът да се консумира суров, тъй като консервирането отслабва мощта му.

Куркума

Няколко изследвания с хора са установили противовъзпалителното действие на куркумата, което се изразява в намаляване на ставната болка и подуването. Куркумата е най-ефикасна в комбинация с черен пипер, който помага на тялото да я усвоява по-добре.

Джинджифил

Джинджифилът съдържа два химикала - джинджерол и шогаол, които блокират възпалителните механизми в тялото. Подобно на чесъна, е препоръчително джинжифилът да се използва суров.

Канела

Ароматната подправка съдържа цинамалдехид и канелена киселина, които имат антиоксидантни свойства и противодействат на клетъчните увреждания, причинени от свободните радикали. В комбинация с други храни и подправки канелата може да осигури натрупващ се противовъзпалителен ефект през деня.

Лют червен пипер (кайен)

Лютите чушки и продуктите от тях съдържат съединения, известни като капсаициноиди, които имат противовъзпалителни свойства.