Д-р Тихомир Гемеджиев придобива специалност по акушерство и гинекология през 2000 г. Специализира мамология и вече 22 години се занимава с женско здраве. Д-р Гемеджиев ръководи отделението по гинекология за хирургия на млечната жлеза в Болница "Св. София".

Попитахме специалиста за проблемите, свързани с женското здраве и какви са възможните терапии за справяне със симптомите на предменструалния синдром (ПМС) и менопаузата, през които преминава всяка жена. Вижте какви са неговите отговори на въпросите по-долу.

- Д-р Гемеджиев, какви са основните причини за болка в гърдите при жените?

- Болката в гърдите е често срещано оплакване при жените и може да се прояви като чувствителност в областта на гърдите, като тъпа болка, която се появява от време на време или като остра болка, която обикновено засяга едната гърда в точно определено място. Освен анатомични фактори (травма, кисти, операция и др.), бременност и кърмене, лечението с някои хормонални лекарства и контрацептиви, много често се касае за дисбаланс в хормоналните нива. Повишена чувствителност, тежест и болки в гърдите са симптоми, които обикновено се появяват след овулацията и постепенно отслабват с настъпване на менструалното кървене. Тези различни усещания са характерни за "Предменструалния Синдром" или така нар. ПМС, който влияе както върху физическото, така и върху психическото състояние на жената.

- Каква е разликата между болката в гърдите в следствие на ПМС и болка, която е индикатор за сериозен проблем?

- Всяка 5-а жена на възраст между 25 и 40 години страда от ПМС, а симптомите са добре познати - напрегнати, подути и болезнени гърди, придружени с болка и подуване на корема, а също така са възможни нарушения в месечния цикъл. Важно е да отбележим, че ПМС е състояние, което не бива да подценяваме, защото влияе върху емоциите на жената, в следствие на което се появяват други симптоми като нервност, раздразнителност, сънливост, увеличен апетит, повишена чувствителност, в някои случаи дори депресия. Болката в гърдите, в следствие на ПМС обикновено е двустранна и оплакванията отшумяват след цикъл. Ако болката в гърдите продължава дори след приключване на менструалния цикъл, засяга само едната гърда или е прекалено силна, задължително трябва да се консултирате с мамолог, който чрез ултразвуково изследване да изключи възможността за по-сериозен проблем.

- Как можем да облекчим симптомите на Предменструалния Синдром (ПМС)?

- Симптомите на ПМС нарушават неимоверно физическото състояние и душевното спокойствие на жената. В забързаното си ежедневие, много жени получават неразположения около месечния цикъл, приемайки ги за нещо нормално. Но, когато това продължава дълго и цикъла е прекалено болезнен, а гърдите подути и болезнени е необходимо да вземем мерки, за да възстановим нормалния ритъм на живот и да повишим самочувствието. Една добра възможност за облекчаване и намаляване на симптомите на ПМС ни предоставя лекарствения продукт Фемикур Н капсули. Съдържа сух екстракт от плодове на Аврамово дърво - "Vitex Agnus Castus" или така наречения "Монашески пипер". Фемикур Н е изключително богат на флавоноиди, иридоидни глюкозиди и терпеноиди. Комбинацията от изброените вещества има мощно въздействие върху контролния център на управление на хормоналния цикъл в мозъка и намалява повишената секреция на хормона пролактин, което го прави изключително ценен при лечението на мастодиния. Типичните физически, а също и психологически симптоми на ПМС могат да бъдат подобрени ефективно с този нехормонален растителен продукт, разработен специално за възстановяване на менструални нарушения и облекчаване на оплакванията, предшестващи началото на менструацията (пременструален синдром), като чувство за напрежение и подуване в гърдите (мастодиния).

- Типичните неразположения на ПМС могат ли да бъдат симптом на бременност? Как можем да ги различим?

- Да, могат! Симптомите на ПМС наистина много наподобяват симптомите при ранна бременност. Трудно можем да ги разграничим, въпреки че някои жени споделят, че познавайки поведението на тялото си, могат да разграничат ПМС и бременност. Разбира се, при липсата на месечно кървене и ПМС, който продължава повече от 2 седмици с по-интензивни симптоми е много вероятно да се касае за бременност.

- Хормоналния дисбаланс при жените провокира асоциации с периода на менопауза. Какво трябва да знаем за този период от живота на всяка жена?

- Менопаузата е естествен процес, през който преминава всяка една жена. Разбира се, менопаузата се проявява по различен начин, в зависимост от индивидуалните особености на всяка жена. При едни жени тя протича незабелязано, без особена промяна в качеството на живот, с незначителни симптоми, които по-скоро се свързват с постепенното изчезване на менструацията. При други жени по време на менопаузата в резултат на хормонални, физически и психо-социални промени, могат да настъпят доста неприятни симптоми, които да доведат до различни заболявания, а някои от симптомите могат да бъдат и сигнал за опасно заболяване, развиващо се в тази възраст. Менопаузата е момента от последното менструално кървене, след което в продължение на 1 година не настъпва менструация.

- Изведнъж ли настъпва менопаузата?

- Не! Настъпването на менопаузата е плавен процес, който се предшества от перименопаузата. Тогава настъпват промени, свързани с намаляването на хормоналните нива - естрогени и прогестерон, в резултат на което се понижава яйчниковата активност и настъпва нарушение в месечния цикъл. Намалява възможността за забременяване. Този период може да трае от три до пет години, след което настъпва същинския климактеричен период, наречен менопауза с най-изявени субективни оплаквания. Спира менструацията и симптомите се проявяват с по-голяма сила и дискомфорт. В периодът след менопаузата постепенно настъпва пълно преустановяване на функцията на яйчниците.

- Какво се случва с женския организъм при настъпване на менопаузата?

- Секрецията на естроген и прогестерон в яйчниците се регулира от хипоталамуса чрез гонадотропните рилизинг хормони (GnRH) и от предния дял на хипофизата чрез фоликуло-стимулиращ (FSH) и лутеинизиращ хормон (LH). Когато обаче в яйчниците липсват или няма достатъчно зреещи фоликули, то те не произвеждат естрогени и прогестерон и настъпва промяна в концентрацията им. Това е знак за мозъка да засили производството на тези хормони, за да се провокира зреенето на фоликулите и овулирането им, с цел възстановяване нивата на концентрация на фоликуло-стимулиращ (FSH) и лутеинизиращ хормон (LH). Фоликуло-стимулиращия хормон възбужда производството на естрогени от фоликула. Лутеинизиращият хормон стимулира производството на прогестерон от жълтото тяло. Без достатъчно естрогени и прогестерон се нарушава обратната връзка с ЦНС.

С други думи въпреки по-високите нива на фоликуло-стимулиращ (FSH) и лутеинизиращ хормон (LH) производството на естрогени и прогестерон пада и хормоналната картина излиза от равновесие.

- Кога обикновено жените навлизат в този нов етап от живота си, наречен менопауза?

- Менопаузата засяга предимно жените след 40-45 годишна възраст. Цялата група на жените в менопауза е над милион българки, приблизително всяка четвърта жена. Повече от 70% от жените в менопауза проявяват в различна степен различни климактерични симптоми.

- Какви са симптомите на менопаузата при жените?

- Всяка жена е уникална и както месечния ѝ цикъл и бременността ѝ протичат по различен начин, така и менопаузата е индивидуално преживяване. Типично за всички симптоми, както физически, така и психически, е, че заради специфичните промени в производството на различните хормони, всеки един от тях се проявява с различна сила, в различно време. Най-често срещаните оплаквания на жената в менопаузата са: топли вълни, спонтанни изпотявания, нарушения в съня, нервност. Разбира се наблюдават се и други симптоми, като покачване на теглото, изтъняване на косъма, косопад, болки по време на цикъл, обилно кървене, спонтанни изпотявания, замайване, болки и/или напрежение в гърдите, сухота на влагалището, вагинална атрофия, неспособност за контролиране позивите на уриниране, цистити, отпускане на кожата.

- Как да се справим със симптомите по време на менопауза?

- За никого не е тайна, че активния начин на живот, здравословното хранене, избягването на вредните навици като прекомерната употреба на алкохол и тютюнопушене са предпоставка за подобряване качеството на живот. Подобряването на качеството на сън, повишаването на физическата активност, както и приемът на витамин D, витамин Е, калций и магнезий могат да помогнат на жените да преминат по-лесно през този етап, без симптомите да се отразят негативно на тяхното ежедневие. Ако това не помогне, може да се консултирате със своя лекар. Най-вероятно той ще ви посъветва как да облекчите неприятните симптоми и ще изпише подходящото за вас лекарство.

- Стигаме до най-важния въпрос - какви са възможните терапии за лечение на менопаузалните симптоми?

Цялото интервю с д-р Гемеджиев четете тук >>