Доматите съдържат много полезни за човешкия организъм биологично активни вещества, но поради високата концентрация на органични киселини, не всеки е препоръчително да ги консумира. Според диетоложката Наталия Круглова, цитирана от агенция РИА Новости, те трябва да се избягват при гастрит и язва.

"Хората със стомашно-чревни заболявания могат да добавят домати към менюто си в малки количества само в периоди на ремисия. Трябва да се има предвид също, че при тези заболявания доматите не трябва да се консумират пресни. Страдащите от алергия също трябва да бъдат внимателни. Сам по себе си този зеленчук обикновено не провокира алергии, но увеличава нивото на хистамин - невротрансмитер, който предизвиква алергични пристъпи", обяснява Круглова.

В термично обработените домати е по-високо съдържанието на ликопен - антиоксидант, който може да защити организма от ракови и сърдечносъдови заболявания, отбелязва диетоложката.

"Можете да сварите доматите или да ги задушите за десет минути на слаб огън. Имайте предвид обаче, че когато доматите се загряват, концентрацията на витамин С намалява. Следователно се препоръчва консумацията и на пресни домати при липса на противопоказания", допълва Наталия Круглова, цитирана от БТА.