Според социологическо проучване на IPSOS за промените в нивото на стреса и качеството на съня, проведено в 12 държави, сред които и България, по повод премиерата на смарт часовник Huawei Watch GT 2 Pro, 67% от българите се определят като стресирани. Нещо повече, 85% от тях правят връзка между качеството на съня и нивото на стрес, което изпитват, а цели 96% смятат, че влошеното качество на съня намалява цялостното качество на живота им.

Много фактори влияят върху продължителността и качеството на съня ни и стресът е един от тях. Кръгът се затваря, когато неуспехът да се наспим през нощта снижава възможностите да постигнем успехите, за които се борим през деня.

Вижте как изглежда Huawei Watch GT 2 Pro >> >> >>

По-задълбоченото познаване на проблема е стъпка към решаването му, затова Dir.bg разговаря с Ирина Кирякова, която има 18 години самостоятелна практика като консултант и психотерапевт на частна практика. Автор е на книгата "Любовта намира начин - психотерапия на ежедневието". Един от първите дипломирани гещалт терапевти в България и член на Европейската Асоциация по Гещалт Терапия и обучител и координатор обучение в Български Институт по Гещалт Терапия(БИГТ). Член на Дружеството на Психолозите в България.

"Най-характерното за мен е многообразието, стремя се да съчетавам различните си лица и да интегрирам полярностите в хармонична цялост. Не спирам да се обучавам до ден днешен, защото вярвам в развитието и безкрайността", казва за себе си Ирина.

Кое ни стресира най-много? Кои са основните фактори на стреса?

Основните фактори на стреса според проучването са финансовите затруднения и здравословните проблеми. От практиката ми на психотерапевт мога да кажа, че най-значима роля и за двете играят нарушените взаимоотношения. Това е основата на айсберга, която е невидима на повърхността. Взаимоотношенията са основата на всичко - те са източник на сигурност и подкрепа, те са възможност за отпускане и споделяне на напрежението, те са основа на творческо вдъхновение и вяра в способностите ни, те могат да осигуряват материална поддръжка и финансови ресурси, те са шанс да получим навременна и по-качествена медицинска помощ. Като говоря за взаимоотношения имам предвид начинът, по който всеки човек взаимодейства със заобикалящия го свят - работа, близки, приятели, хобита, природа, спорт,... Здравето е въпрос на добра саморегулация, а това означава удовлетворяващ обмен със средата.

Кои са симптомите на стреса?

Хронична тревожност, трудно отпускане, липса на радост и удовлетворение от ежедневието, нарушен сън и хранене, намалена физическа активност. Най-общо казано нарушен обмен със средата, състояние, в което голяма част от нуждите остават неудовлетворени. Най-краткото определение за травма е "твърде бързо", "твърде голямо", "твърде много". Това означава, че възможностите ни да се приспособим са недостатъчни в конкретна ситуация и това води до развитие на симптоматика.

Липсата на вдъхновение и мотивация също са индикация, че сме стресирани. В настоящата ситуация все по-често се наблюдава и загуба на смисъл, чувство за безнадеждност и липса на перспектива.

Последните 6 месеца донесоха допълнително количество стрес за хората. Всички знаем, че стресът носи много негативи, но може ли да има и позитивна страна?

Може, всъщност самият стрес си е полезен, това което ни разболява се нарича дистрес и е свързано с дозата стрес и способността ни за адаптация, както казах по-горе. Ползата от стреса е растежът, ние ставаме творчески и изобретателни, откриваме нови страни и възможности в себе си и в средата и това е обогатяващо. Дори при сериозните травми има нещо, което наричаме, "посттравматичен растеж". В умерени дози стресът е необходим, за да поддържаме душевен имунитет.

Как човек може да различи стрес от депресия?

Най-вече като се обърне към специалист, днес всеки сам се диагностицира и лекува и проблемите не закъсняват. Има различни видове депресия, като начало, а стрес е много общо и абстрактно понятие. Много хора, например, бъркат траур и депресия. Необходимо е да се навлезе в дълбочина и да се види какви са конкретните оплаквания на човека, за да се прецени състоянието му. Симптомите не са диагнози - няколко симптома заедно образуват един синдром, няколко синдрома образуват диагноза. Най-общо казано - дозата прави отровата, а дозата е специфична при всеки.

Как да се справяме със стреса? И дали помагат технологиите с това?

Като начало е важно да опознаем състоянието си и да потърсим помощ. Решението на всеки проблем започва с наблюдение - много важен етап, който все повече се пропуска, защото бързаме да приложим поредната рецепта. Технологиите днес са доста ценни в това отношение, защото ни дават пълноценна възможност за наблюдение - могат да проследят съня, пулса, кръвното ви, колко сте се движили.

Huawei Watch GT 2 Pro

Снимка: Стоян Гогов, Dir.bg

Освен това могат да ви напомнят от какво имате нужда - вода, движение, почивка,... В съвременното изключително динамично и разсейващо време, технологиите са ценна подкрепа и опора за установяване и поддържане на здравословен живот.

Според същото проучване на IPSOS, 44% от българите не са доволни от качеството на съня си. Защо нощта ни не е лека? Кои фактори влияят върху продължителността и качеството на съня?

Защото все по-трудно се отпускаме и смиряваме. Постоянно сме в мобилизация, потискаме много емоции и чувства и това през нощта се отприщва и ни залива. Освен това всяка недовършена, нерешена ситуации е източник на напрежение и хем тегли енергията ни, хем не позволява да се релаксираме.

Какви по-точно са преобладаващите проблеми със съня на българите?

Най-често хората споделят, че се чувстват изморени през деня и не им стига енергия, защото сънят им не е бил пълноценен. Този проблем е споделен от 57% от участниците в проучването, които са определили съня си като некачествен. 54% пък посочват, че се събуждат изморени. Другите проблеми са свързани със събуждане и трудно заспиване отново. И тук се наблюдава трудността в отпускането. Има две основни системи, които ръководят организма - симпатикус и парасимпатикус, едната е свързана предимно с възбудни процеси/симпатикус/, а другата с отпускане/парасимпатикус/. Напоследък преобладават възбудните процеси, поради хроничния стрес и отпускането се затруднява или е непълноценно.

Как да не натоварваме психиката си и съответно да подобрим съня си?

Търсете решения, търсете подкрепа. Спортувайте, правете разходки в природата, отделяйте време за медитации и релаксации по време на деня, а не само вечер - технологиите могат да са ви полезни тук. Пийте чай от маточина, лайка, преди лягане.

Снимка: Стоян Гогов, Dir.bg

И помислете за взаимоотношенията, както казах в началото това е най-важният аспект на здравето, ние сме социални животни. Прекарвайте време с близките си/до където ситуацията в момента го позволява/, споделяйте вълненията, проблемите си, не оставяйте пасивни и сами - търсете подкрепа, търсете контакт.

Подценява ли се психичното здраве от българина?

Различно е. Мисля, че все повече хора се обръщат към психотерапията и това е индикатор, че душевното им състояние придобива значимост. Няма, обаче, достатъчно гласност и яснота по отношение на важността и ценността на психичното ни здраве. Според най-новото проучване у нас, над половината българи смятат, че стреса и тревожността не са психични проблеми. В провокативен въпрос, 63% отговарят, че хората с различни зависимости (алкохол, наркотици и др.) всъщност страдат от форма на заболяване и отново не са осъзнати, че корените са в психиката. Оптимистичното е, че 65% приемат, че при психичен или емоционален проблем е най-добре да се потърси помощ от специалист. (Изследването е проведено между 3 и 11 септември 2020 г. сред 807 души по метода "лице в лице". Извадката е представителна за пълнолетното население на страната. Максималното стандартно отклонение е ±3.5% при 50-процентните дялове. 1% от извадката е равен на около 55 хиляди души).

Почти всеки проблем тръгва от психиката, минава през поведението и ако не намери разрешение се появява в тялото. Важно е да проумеем това и да насочим усилията си към причините, а не към следствията. Друг важен аспект е да насочим повече енергия към инвестиция в здравето, вместо в борба с болестите. Настоящата ситуация, някак ни подканя да осъзнаем, че здравето ни е процес, а не даденост. Необходимо е ежедневно да влагаме енергия, време и средства да развиваме здравето си.

Има ли формула за щастие?

За всеки формулата би била различна комбинация от фактори, които водят към чувство за удовлетворение, добруване и радост от живота. Със сигурност един от най-важните фактори в тази формула е способността ни да получаваме. Това означава, че всеки опит носи потенциална поука - ако не съм успял, имам информация за грешките си, ако съм успял имам информация за силните си страни. Нито вдъхновението, нито болката продължават безкрайно. Те се движат.

В момент, когато получаваме разочарование, ние получаваме урок. Урокът е свързан с това да видим къде е собственият ни принос, до къде нещо е зависело от нас. Това ни дава увереност, че следващата стъпка, може би, ще бъде по-уверена и по-успешна. Стъпвайки, върху това което сме получили ние разширяваме себе си, порастваме. Когато успяваме да постигнем онова, което сме искали, от своя страна, получаваме удоволствие, по същия начин научаваме, че влагането на усилия се увенчава с успех. Например - репетирала съм три месеца и съм реализирала творчеството си пред публика с успех. Въпросът е да сме свързани с това да получаваме, а не с усещането на загуба и липса. Фокусът върху липсата, върху разочарованието ни пречи да извлечем смисъл и да продължим движението си.

Като финал бих цитирала великия Милош Форман, който дава едно от най-мъдрите определения за щастие: "Щастието е способността да се стремим към щастие."

*Материалът с продуктово позициониране с подкрепата на Huawei