Британски учени установиха, че синдромът на хроничната умора е свързан с по-бурния начин, по който имунната система на някои хора реагира на атаките към здравето.

Хроничната умора (или още "миалгична енцефалопатия") е комплексен синдром, който дълготрайно засяга около 17 милиона души по света. Той се изразява във физическа и умствена умора. Често болните не могат да изпълняват елементарни дейности, като да се измият или нахранят.

В научното изследване са участвали 55 пациенти с хронична преумора. Учените са използвали интерферон алфа - прилаган за лечение на хепатит С, за да създадат модел на синдрома. Интерферонът активира имунната система на организма, както той би реагирал на силна инфекция. Известно е, че лекарството причинява хронична умора дори месеци след преустановяване на приема.

Лекарите са проследили маркерите за имунитет и умора. При 18 от пациентите се установило наличие на свръхактивна имунна система, както преди, така и след приема на интерферон алфа, пишат от БТА. Така лекарите стигнали до извода, че при пациентите, чиито имунитет реагирал свръхактивно спрямо медикамента, имало по-голяма вероятност да развият тежка форма на синдрома.

"За пръв път доказахме, че хората със свръхактивна имунна система както преди, така и по време на приема на лекарството, са по-склонни към развитие на хронична умора и други подобни заболявания", заяви ръководителката на изследването Алис Ръсел от Института по психиатрия, психология и неврология към лондонския "Кингс колидж".