Редуването на нисковъглехидратна диета с храна, богата на мазнини, се оказва парадоксално най-добрият начин да отслабнем, като в същото време останем здрави.

И двата режима имат своите плюсове при свалянето на килограми и подобряването на инсулиновите показатели. Идеята за редуването на диетите е на биолога-геронтолог Валтер Лонго от Калифорнийския университет. В програмата му се набляга на ползата от ограничаването на калорийния прием, водеща до загуба на тегло и подобряване на кръвните показатели, свързани с диабет тип 2. След което се позволява консумация на храни, богати на мазнини.

Двата режима се редуват на 5 дена. По време на вегетарианската фаза на калорийно ограничаване повредените клетки отмират. В периода на подхранване с мазнини те израстват отново, без да имат автоимунен дефект. От тук и ползата за здравето от редуването на хранителните режими.