Американски и италиански учени посочиха опасностите от хранителните добавки с омега-3 киселини за определена група пациенти, пише сп. "Юръпиън харт джърнъл", цитирано от БТА.

По думите на Салваторе Карбоне от университета в Ричмънд, щата Вирджиния, рибеното масло може да предизвика при някой пациенти атриална фибрилация. Тя е най-честата форма на аритмия.

Рибеното масло обикновено се взема за понижаване на риска от сърдечносъдови заболявания.

Но при хората с високи нива на липиди в кръвта омега-3 ненаситените мастни киселини могат да предизвикат дефибрилация на предсърдието.

По данни на статистиката, цитирана в статията, при пациентите със споменатите показатели пет пъти е повишен рискът от инсулт.

В рамките на изследването специалистите в продължение на 2-7,5 години са наблюдавали 50 277 пациенти, които получавали рибено масло и плацебо. При това процентът на омега-3 в хранителните им добавки се колебаел. По този начин учените могли да установят несъмнената връзка между тази добавка и възникването на аритмии.