Какво представлява ринопластиката? Най-общо казано това е пластична или реконструктивна операция на носа.

Хората прибягват до тази интервенция по различни причини - някои от тях имат девиация (изкривяване на носна преграда), други не харесват формата на носа си, трети имат наистина сериозни здравословни проблеми, причинени например от катастрофа.

Най-честата причина според пластичните хирурзи е промяната на формата на носа от естетични подбуди.

Твърди се, че дори световният секс символ Мерилин Монро, въпреки че самата тя никога не е признавала, има пластична операция на носа. Интервенция, която през 40-те е била доста рискова.

Снимка: iStock by Getty Images

Преди всяка пластична операция, от изключителна важност е събирането на подробна информация, преди да вземете решение да го направите или не.

Това задължително ще Ви помогне не само да разберете какво представлява самата процедура и да имате реалистично очакване за резултата, но също така по този начин ще изберете най-добрия за вас хирург.

Като журналист аз от години се интересувам от темата за естетичната медицина и съм правила много интервюта с някои от най-популярните пластични хирурзи в България. Когато съм питала какво би посъветвал пациентите, преди да вземат окончателно решение, всеки един от тях ми е отговарял, че трябва да се направи консултация с поне трима хирурзи, които човек предварително е проучил.

Снимка: iStock by Getty Images

Класическите методи за операция на носа са - затворена или отворена.

В последно време се наблюдава по-голям интерес към отворената ринопластика. При нея достъпът е по-лесен и хирургът има по-голям визуален контрол.

След операцията има малък белег между двете ноздри, който е на практика незбележим.

При затворената ринопластика няма никакви външни белези от разрези, но и тя крие своите рискове.

Помнете, че едва ли можете да имате нос като на любимата си звезда. Имайте реалистични очаквания. Всеки е роден с определени черти, които и най-добрият пластичен хирург не може да промени. Операцията е свързана с фрактури, на които всеки организъм реагира различно.

Затова, както се разбрахме - първо правим преглед при трима пластични хирура, които предварително сте проучили.

Снимка: iStock by Getty Images

Второ, доверете се на тяхната преценка за метода на операция.

Трето, въпреки че едва ли докторът ще забрави да ви попита, споделете, ако имате някакво заболяване и обсъдете зедно изследванията, през които трябва да преминете.

И накрая, радвайте се на новата си визия и не забравяйте да "вирнете нос".

С усмивка,
Ваша д-р Мария Чолакова