Изглежда, че мнозина от нас прекараха голяма част от 2020 г. в печене на кейк с банани и безкрайни тави бисквити, курабийки и тестени закуски, докато се пазехме да сме здрави у дома. Рутината в живота ни се промени толкова драстично през изминалата година, че е съвсем естествено, че се отклонихме от някои от здравословните си навици. Когато започваме нова година, надявайки се, че животът ще се върне към някакво подобие на нормалност през следващите месеци, как да върнем и хранителния си режим "в релси"? Ключът е да се направят промени в начина на живот, които да поддържат балансирано хранене и сега, и в бъдеще.

Продължавайте със (здравословното) готвене вкъщи: Едно добро дело, което се възроди по време на пандемията, е, че повече хора вече [или отново] готвят у дома. Дори когато ресторантите отново отворят врати, колкото повече хранения можете да приготвите у дома, толкова по-лесно ще Ви бъде да си осигурите по-наситени на полезни вещества храни през деня. Това означава в готвенето да използвате редица цветни плодове и зеленчуци, храни, които съдържат здравословни мазнини като зехтин, авокадо и риба, пълнозърнести храни и боб с високо съдържание на фибри и източници на чисти белтъчини [протеини] - включително такива на растителна основа. Въпреки че мнозина от нас са уморени от всичкото това готвене, експериментирането в кухнята със свежи съставки и нови рецепти може да направи балансираното хранене още по-вкусно и забавно. Приготвянето на така модерните палачинки, зърнените храни (корнфлейкс) и твърде голямото количество храни за утеха, от друга страна, са нещо, което можем да оставим след себе си.

Насладете се на балансирано хранене и при поръчки на храна за вкъщи: Докато не дойде време отново да можем да вечеряме навън, много от нас търсим варианти за храна за вкъщи - като лека промяна от готвенето у дома, а и за да подкрепим местния бизнес. Вместо да използвате поръчките на храна за вкъщи като оправдание прекомерно да се глезите и угаждате, се опитайте да изберете ястия, които отговарят на обичайния Ви балансиран начин на хранене. Тъй като най-вероятно онлайн ще разглеждате предложенията от менюто, отделете време, за да изберете продукти и храни, които включват изобилие от зеленчуци и чисти белтъчини - например пържени в уок тиган зеленчуци или салата, богата на белтъчини. Някои ресторанти публикуват информация за хранителната стойност на всяко ястие, което предлагат - и това може да Ви помогне да направите по-подходящ избор. Ако решите да поръчате допълнително количество, за да имате достатъчно храна и за следващия ден, заделете настрана количеството за утрешния ден, за да не се изкушите "да ометете" и него...

Намерете си съмишленици: Когато става въпрос за промяна в хранителния режим и отслабването, една подкрепяща общност може да направи цялата разлика. Намерете хора, които споделят желанието Ви да следвате по-здравословен начин на живот или да отслабнете, и се свържете с тях. Споделянето на любимите Ви рецепти с балансиран състав, разговорите по време на курсовете с предизвикателствата, поддържането на отговорност помежду си и готвенето заедно - дори от разстояние - може да подпомогне по-важните промени в начина на живот.

Ключова важна е подготовката: Когато работите от вкъщи, е много лесно безсмислено да хапвате леки закуски и да консумирате нездравословни варианти на храните, защото те са лесно достъпни. Също толкова лесно е да вземете здравословна междинна закуска, ако сте подготвен и тези храни са готови и са Ви пред очите. Дръжте нарязани моркови и целина в хладилника заедно с малко хумус и ще се радвате на здравословна междинна закуска. Купа пресни плодове на кухненския плот също може да насърчи здравословната лека закуска - няколко резена ябълка, потопени в фъстъчено (или друго ядково) масло или бърз протеинов шейк с пресен банан - вариантите са наистина безброй!

Освен това планирането на храненето може предварително да отнеме време, но е много по-вероятно така да се придържате към балансиран хранителен план през цялата седмица. А добре зареденият хладилник, фризер и килер могат само да помогнат. Вариант е предварително да приготвите здравословни зърнени храни като кафяв ориз или киноа и да разполагате със зеленчуци в хладилника или фризера. За белтъчини можете да се обърнете към бързо приготвящите се пилешки гърди и риба, да изберете консерва риба тон, сьомга или боб от килера или от фризера да извадите скариди или зеленчукови кюфтенца. И ето: Вие сте готов да приготвите вкусни и балансирани ястия и салати за цяла седмица.

Последната година беше голямо предизвикателство на толкова много нива. Не бъдете прекалено строг към себе си, ако сте напълнели или не сте тренирали толкова, колкото Ви се е искало. По същия начин и ако за малко отпаднете от плана си за балансирано хранене, отърсете се и започнете отново. Зареждането на тялото с правилните хранителни вещества и редовното физическо натоварване са здравословни навици, които винаги можете да поддържате. Мотивирайте се с разбирането, че това е едно от най-добрите неща, които можете да направите за себе си.

 

*материалът е предоставен от Herbalife Nutrition