Ако човек консумира голямо количество свръхпреработени храни, може да бъде засегнат от сърдечна болест, сочат резултатите от изследване, цитирани от ЮПИ.

Ежедневният прием на калории от около 55% от американците идва от консумация на свръхпреработени храни. Колкото повече калории се набавят от консумация им, толкова по-лошо е здравето на сърцето.

"Получените резултати разкриват, че колкото по-голяма е консумацията на свръхпреработени храни, толкова по-силна е връзката ѝ с лошо здраве на сърцето", заяви д-р Бенджамин Хърш от болницата "Сандра Атлас Бас" в Манхасет, Ню Йорк, който не е участвал в изследването.

Свръхпреработените храни съдържат голямо количество нишесте, хидрогенирани мазнини и захар, както и изкуствени аромати и оцветители, стабилизатори.

Това не е първото изследване, което фокусира вниманието върху свръхпреработените храни като вероятна причина за сърдечни проблеми. Резултатите от друго изследване, публикувани през месец май в "British Medila Journal", показаха, че хората, които консумират големи количества свръхпреработени храни, са по-уязвими към инсулти и сърдечни проблеми.

В рамките на новото изследване на екип под ръководството на Цзефън Чжан от американските Центрове за контрол и превенция на заболяванията са анализирани събрани между 2011 г. и 2016 г. данни за почти 13 500 американци. Участниците съобщили какво са консумирали предишния ден и предоставили информация за фактори, свързани с начина им на живот, като кръвно налягане, ниво на холестерола и кръвната захар, тютюнопушене, поддържане на здравословно телесно тегло и редовна физическа активност.

Било установено, че хората, които набавят 70% от калориите си от свръхпреработени храни, са с наполовина по-малка вероятност да имат здраво сърце и здрави кръвоносни съдове в сравнение с набавящите 40 или по-малко процента от калориите си от въпросните храни, предава БТА. Всяко увеличаване с 5% на консумираните свръхпреработени храни води до съответно понижаване здравето на сърцето и кръвоносните съдове.

Д-р Юджиния Джианос от болницата "Ленъкс Хил" в Ню Йорк отбеляза, че изследването не е открило причинно-следствена връзка. Възможно е консумиращите свръхпреработени храни да пушат и да не извършват достатъчно физически упражнения. Затова е трудно да се каже дали тези храни са свързани с директна причина за сърдечни проблеми.