Всички сме наясно, че добрият сън е основен компонент на здравословния живот, но този, както и много други пожелателно добри навици в ежедневието ни - звучи лесно постижим, но в динамичното и стресово ежедневие се оказва доста трудна задача за решаване.

Не подценявайте здравия сън. Последни научни изследвания показват, че дългосрочната му липса може да ви навлече сериозни проблеми - високо кръвно налягане и висок холестерол, диабет, дори сърдечен удар. 

Ако се огледате около себе си и попитате близките си дали спят добре - вероятността да получите утвърдителен отговор е малка. Защо? В компанията на хранителните разстройства и медикаментозните зависимости, безсънието се нарежда в челната петица на факторите, които ни отдалечават от доброто здраве и като цяло - от качествен за тялото и ума живот.

Къде е проблемът?

снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Безкрайното скролване на телефона преди лягане

Сигурна съм, че стотици пъти сте чували или чели колко е вредно да заспивате с телефон пред лицето. Въпреки това, за много хора "отпускането" преди лягане се изразява в дълго цъкане по екрана, или още по-лошо - в говорене по телефона. Ако вие също сте от тях, време е да преразгледате този навик и най-добре - да се отървете бързо от него.

Всички електронни джаджи, включително мобилния телефон, телевизора и лаптопа излъчват т.нар синя светлина, която според учените потиска производството на мелатонин в организма, хормонът който ни помага да заспим. Досещате се какво се случва след това - когато сте стояли два часа на телефона си и най-накрая затворите очи - добрият сън просто изглежда невъзможен. Чест симптом на това, че прекаляване с джаджите преди сън е чувството за "жужене" на тялото или пищенето в ушите.

Проучвания доказват, че проблемът не е само в светлината. Преглеждането на социалните медии преди лягане е особено пагубно за спокойния сън, заради активният поток от информация, който попада в мозъка и след това му пречи да си почина. Така че, поне късно вечер излезте от профила си във Фейсбук и ограничете Инстаграм в леглото.

снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Следобедната дрямка

Корпоративната култура все повече приветства дребни допълнения към работния ден, които да помагат на служителите да бъдат по-пълноценни. Масажисти, които идват на място в офиса за бърз релаксиращ сеанс в обедната почивка, йога инструктори, които дават напътствия как да запазите баланса между тялото и душата. Всичко това с цел по-висока продуктивност на работното място.

Не малко офиси в Америка и Япония са снабдени и със стаи за бърза обедна дрямка, което се смята за освежаващо ума "упражнение". Следобедният сън обаче се оказва убиец на нощния и, в желанието си да бъдат продуктивни през деня, много хора се лишават от пълноценната си почивка през нощта.

И все пак, ако сте фен на дрямката през деня, бъдете кратки. Доказано е, че до десет минути сън, докато навън е светло, няма да ви направят сънливи в останалото време от деня. Ако прекалите обаче, очаквайте да бъдете мързеливи, докато дойде време за сериозния сън. И тогава той просто няма да ви се получи. Логично, нали?

снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Кофеин, алкохол и/или обилна вечеря

В България, където пием много кафе, често схващане е, че кофеинът не пречи на добрия сън. Аз лично познавам доста хора, които обичат да завършват вечерята си с еспресо, а след това кротко се подготвят да си легнат. Учените са категорични, че дори кофеинът да няма видимо отражение върху съня ви, тялото не си почива пълноценно, когато трябва да преработва кофеин от нещо изядено или изпито на вечеря. Това важи и за алкохола.

Обилните порции храна също създават не само онова ужасно чувство на подуване при лягане и събуждане на следващата сутрин, но и много работа за цялото тяло. Когато стомахът ви работи, а умът ви се опитва да си почива, се случва нещо, което науката нарича непълноценен сън.

Ако все пак сте любители на вечерното похапване, постарайте се то да е преди 8 часа и да изключва високоенергийни и киселинни храни и напитки.