Средиземноморската, DASH диетата и флекситарианската остават най-добрите хранителни режими за 2021 г., отсъдиха експерти в областта.

И трите диети също са силно препоръчвани от лекарите заради известните им ползи за здравето.

Може би най-здравословната в света, средиземноморската диета предлага изобилие от плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни, бобови растения и зехтин. Тя все още се води номер 1. Включва риба и домашни птици, по-постни източници на протеини и без червено месо. Червеното вино се консумира редовно, но в умерени количества. Рибата присъства през ден в режима. Пие се и по литър и половина вода дневно.

Снимка: iStock/Getty Images

Изследванията показват, че ползите от спазването на хранителен режим в средиземноморски стил, могат да бъдат много: сваляне на тегло, по-добър контрол на нивата на кръвната захар и намален риск от депресия, възпаления, инфаркт, инсулт и болест на Алцхаймер.

"Средиземноморският план за хранене няма определен диапазон на калории или насоки за порции, поради което може да отговаря на нуждите на почти всеки. Храненето по този начин може да помогне да стопите килограми, но по-забележителни са ползите за здравето, които се постигат с него, като например подобрения в сърдечно-съдовата система", казва Ерин Палински-Уейд, диетолог.

В проучване, на JAMA Network Open върху близо 26 000 жени, тези, които спазват средиземноморската диета имат до 28% по-нисък риск от сърдечни заболявания в сравнение с тези, които не спазват диетата, вероятно защото диетата подобрява инсулиновата функция и намалява индекса на телесна маса.

Националният институт за сърцето, белите дробове и кръвта в Бетезда, САЩ, финансира три проучвания, изследващи ползите за здравето от DASH, и установи, че с помощта на този хранителен режим може да се понижи кръвното налягане и нивата на LDL или "лошия" холестерол, както и да помогне на хората да отслабнат. Изследователите стигнаха до заключението, след прочуване на половин милион души, че хората, които спазват диетата DASH, са имали 12% по-нисък риск от развитие на инсулт в сравнение с тези, които не са на диета. Създадена е от диетолога  М. Хелър. Той я е нарекъл DASH диета, което е съкращение на "Диетичен подход към регулирането на хипертония".

Снимка: iStock/Getty Images

Приемат се храни с по-малко натрий и повече магнезий, калций и калий. Например картофи, леща, банани. Позволени храни са плодове, зеленчуци, нискомаслени млечни продукти, пълнозърнести храни, някои бобови растения, птиче месо, риба, ядки. Ограничават се храни с високо съдържание на наситени мазнини, като мазни меса, пълномаслени млечни продукти и тропически масла като кокос, палмови ядки и палмово масло.

Що се отнася до флекситарианската диета, в преглед на 25 проучвания е доказано, че стилът на хранене помага при загуба на тегло, подобрява кръвното налягане и намалява риска от диабет тип 2.

Снимка: iStock/Getty Images

При тази диета се набляга на зеленчуци, плодове, пълнозърнести храни и бобови растения, растителен вместо животински протеин и месо само от време навреме. Ограничават се захарта и сладкишите. Растителните храни означават по-малко калории. Съдържат и антиоксиданти, което предпазва от рак. От пълнозърнестите храни се препоръчват елда и киноа, а от млеката - кокосово и бадемово. Месото трябва да бъде от пиле или пуйка.

Флекситарианската диета е лесен начин за всеки да намали количеството калории и наситени мазнини. Тази гъвкавост прави диетата по-лесна за поддържане в дългосрочен план. Това също така увеличава броя на порциите плодове и зеленчуци, които ще ядете, което наистина е от ключово значение за здравословното хранене.