Чревният микробиом се състои от трилиони бактерии и микроорганизми в дебелото черво и наличието на разнообразен набор от бактерии е от ключово значение за поддържане на правилното функциониране на различни телесни функции, като например нервната система, имунната система, храносмилателната функция и дори нашето психично здраве.

Това, което ядем, играе важна роля за здравето на чревния микробиом и някои храни могат да навредят на здравето на червата. Храните, които ядете, определят вида бактерии, които растат в червата ви. Здравословните храни, които отглеждат здрави бактерии, отглеждат здрави чревни клетки. Това означава по-малко "спукани черва", по-малко възпаление и по-здраво тяло като цяло.

Има и определени видове храни, които могат да навредят на червата ви, когато се консумират редовно, като създават нездравословна среда за бактериите в червата. Вижте кои са те:

Рафинирани печива

Снимка: iStock by Getty Images

Въпреки че пакетираните и рафинирани печени продукти - като сладкиши, бял хляб и гевреци - могат да бъдат чудесна закуска, много специалисти по здравето на червата смятат, че това са храни, които могат да навредят на червата ви. Особено тези, които съдържат царевичен сироп с високо съдържание на фруктоза, трябва да се избягват. В тези храни липсват фибри, които се трансформират от чревните бактерии в молекули, които развиват здрави клетки на дебелото черво и предпазват тялото ви от затлъстяване и диабет.

Наличието на достатъчно количество диетични фибри в диетата (около 25 до 30 грама на ден) е важно за поддържане на храносмилането на бактериите в червата. Когато бактериите в червата не се хранят, рецензирано проучване от 2021 г. в Nutrients предполага, че може да има повишен риск от заболявания, свързани с червата, включително възпалително заболяване на червата, затлъстяване, диабет тип 2 и метаболитен синдром.

Обработени меса

Снимка: iStock by Getty Images

Беконът, хот-догът, говеждото месо и месото за обяд са свързани с по-висок риск от рак на дебелото черво, тъй като естествените компоненти и добавки се трансформират в канцерогенни по време на процеса на готвене. По-добрият вариант (в умерени количества) е месо от месаря, особено бяло месо или малки количества месо, от животно, хранено с трева, което съдържа по-големи количества добри мазнини.

Според проучване на Медицинския факултет на Университета на Вашингтон от 2021 г. повишеното присъствие на определени видове нездравословни бактерии е свързано с повишен риск от рак на дебелото черво, което показва по-голяма вероятност полипите на дебелото черво да станат ракови. Тези констатации са потвърдени през 2021 г. от BMC Cancer.

Третият вид храни, които създават нездравословна среда за бактериите в червата, вижте ТУК