Хранителните добавки с омега-3 мастни киселини, каквито се съдържат в рибата и се препоръчват за предотвратяване на сърдечносъдови заболявания, всъщност не предпазват диабетиците от такива проблеми, съобщи АФП.

Учени от Оксфордския университет обхванаха в изследването си 15 000 диабетици без сърдечносъдови заболявания. Те ги проследиха средно седем години, като на половината даваха капсули с омега-3 мастни киселини, а на останалите - със зехтин.

Случаите с тежки сърдечносъдови инциденти, рак или смърт са приблизително еднакви в двете групи.

Друго изследване от януари 2018 г., обхванало 78 000 души, стигна до извода, че омега-3 мастните киселини не предотвратяват сърдечносъдовите заболявания при хората от рискови групи.