Финландски учени твърдят, че яйцата са полезни за предотвратяване на появата на заболяването при възрастните.

Екип от "Университета на Източна Финландия" установи, че кръвта на мъже, които ядат по едно яйце всеки ден, има определен липиден профил, характерен за хората, които не развиват диабет.

Яйцата са много хранителни и засищащи. Едно яйце съдържа 0,5 г въглехидрати, което на теория контролира кръвната захар. Те са богати на калий, който е полезен за сърцето, и на стимулиращия производството на инсулин биотин.

За съжаление обаче едно яйце съдържа 187 мг холестерол, а здравните препоръки за хората с диабет са да го ограничават до 200 мг дневно, припомнят от БТА. Освен това са богати на протеини (около 7 г на яйце). Когато се приема излишно количество протеин, организмът го превръща в глюкоза.