Всички знаем, че с настъпването на есента се появяват добре познатите вируси и постоянните настинки поради рязката промяна на времето. Започваме да обличаме по-топли дрехи, но истината е, че те не са достатъчни, за да ни предпазят, а ще е необходимо да се погрижим и за подсилването на имунитета ни. Освен възрастните, децата също са застрашени от сезонния грип особено когато тръгнат на училище, на детска градина и започнат активно да се срещат с връстниците си.

Есента носи на някои хора и умора, слабост и сънливост, които също могат да бъдат ограничени при правилното поддържане на силна имунна система.

В последните години пандемията пък се превърна не само в глобален проблем, а и коренно промени ежедневните ни навици, свързани с грижата за нашето здраве. Вирусът постави огромно предизвикателство пред вътрешния баланс на човешкия организъм - постковид синдромът и страхът от вируса принудиха десетки хора да използват безцелно лекарствени продукти, които, вместо да подпомагат техния имунитет, имат точно обратния ефект.

Прогнозите на специалистите са, че тази есен новите варианти на коронавируса отново ще атакуват и този път специфичните им симптоми ще засягат предимно децата. Именно заради това е нужно да положим правилните усилия в посока подпомагане както на техния имунитет, така и на цялото семейство.

Какво представлява имунитетът?

Най-общо казано имунната система е защитата на човешкия организъм от всякакви болести. Когато тялото разпознае вредните бактерии, инфекциите, паразитите и вирусите, то незабавно инициира отговор срещу тях, или по друг начин казано - то създава имунен отговор.

Тази система е изградена от милиарди специфични клетки, които са разположени както в централни органи, така и в периферни тъкани. Тяхната цел е да предизвикат тази защитна реакция на организма, когато той е атакуван от патогени.

Доказателство, че имунната ни система работи, са например антителата, които тя произвежда срещу определени заболявания, дори температурата, която вдигаме при обикновена настинка.

Според това как действа и какви са нейните компоненти имунната система на всеки човек може да бъде разделена на две - вроден имунитет и придобит имунитет.

С вродения имунитет се сдобива всеки човек още при раждането. Той осигурява неспецифична и незабавна имунна реакция, както и не оставя имунна памет.

За разлика от него обаче придобитият имунитет създава отговор според атакуващия патоген, като този отговор може да бъде отложен във времето. Инфекцията, с която се е борил организмът, от своя страна пък оставя имунологична памет - при повторна среща със заболяването е възможно човек или изобщо да не се разболее, или да се размине само с леки симптоми.

Разбира се, имунната реакция на всеки организъм е строго индивидуална. Това обаче далеч не означава, че ние самите не можем да направим нищо, за да поддържаме здрава имунна система - дори напротив - има редица фактори, които могат да ни помогнат да засилим нашия имунитет.

Как да се погрижим за имунната система на нашите деца и цялото семейство?

Тъй като са още малки и имунната им система не се е срещала с много от патогените, децата са винаги лесна мишена за сезонните вируси. След малчуганите обикновено боледува и цялото семейство. Ето защо е от изключителна важност да помислим как да подсилим детския имунитет.

Често липсата на правилна физическа активност, сън, нездравословното хранене, наднорменото тегло и стресът са неблагоприятни фактори за имунната система. Излишният прием на антибиотици като превантивна мярка пък не само, че не подсилва имунитета, но е и изключително вреден за целия организъм.

Затова е добре още от ранните години децата да бъдат възпитавани в навици, които да благоприятстват тяхната здрава имунна система. Това включва и правилното хранене с чисти и натурални продукти, богати на полезни за организма вещества, без добавена захар, консерванти, оцветители.

Според проучване на шведската марка Naturell, за да повишат своя имунитет или този на децата си, хората използват най-вече витамин С, билкови чайове, различни комбинации от природни съставки, както и продукти за подкрепа на имунната система.

Всъщност, когато тези продукти съдържат изцяло натурални компоненти, тогава тяхната употреба би била отлична добавена помощ към усието за по-силна имунна система.

Как да подберем правилните хранителни добавки за подкрепа на имунитета?

Най-добрият вариант е те да са качествени, с чисти съставки с растителен произход, без изкуствени добавки, оцветители и консерванти, както и да подпомагат функцията на имунната система, а не да ѝ влияят както лекарствените продукти.

Такива хранителни добавки, с които да гарантираме помощта за имунитета на децата, а и на цялото семейство, са Immuno Hot и Immuno Kids, съответно за деца и възрастни.

Те са нови продукти на българския пазар под формата, произведени от шведския бранд Naturell, и са отлична подкрепа в борбата за по-силна имунна система.

Immuno Hot е подходящ за хора, които изпитват слабост и умора. Особено през есента те могат много да затруднят ежедневието, затова ограничаването им е от ключово значение за качеството на живот. Разбира се, хранителната добавка може да бъде използвана и от всеки, който иска да поддържа здрав имунитет и правилна защитна функция на организма си.

Immuno Hot съдържа изцяло натурални съставки, които имат изключително благоприятни свойства за баланса на организма:

  • Африкански пеларгониум - успокоява гърлото и поддържа комфорта при дишане;
  • Черен бъз - укрепва и защитава иммуната система, защитава тялото и респираторното здраве;
  • Джиджифил - лекува зачервено гърло, успокоява кашлица и по-леки възпаления на дихателните пътища;
  • Бета глюкани от дрожди - подкрепя и засилва имунната система;
  • Цинк;
  • Селен.

Снимка: Naturell

Immuno Kids пък е предназначен за децата особено в периоди, когато трябва да се подкрепи имунитета, например през есента, когато малчуганите тръгват на училище или на детска градина.

Хранителната добавка е със сходен състав с тази за възрастните, но в нея компоненти са още шипката и пчелният мед, които придават приятен аромат и цвят на сашето.

Снимка: Naturell

Комбинацията от здравословен начин на живот и новите хранителни добавки на Naturell са отличен начин да повишите устойчивостта на организма и да подпомогнете функцията на имунната система, когато навън вирусите са готови да атакуват.

С подкрепата на: Naturell