"Възрастта е само цифра". За съжаление обаче кожата не може да се съгласи с тази популярна поговорка. Във всеки етап от живота ни тялото се променя по някакъв начин. До навършването на 30 години обикновено не забелязваме промени в състоянието на кожата, но след тази възраст кожата започва да се променя, да губи своята еластичност и да изглежда различно.Advertisement

Типичните признаци на стареене, като фини линии и петна, са нещо съвсем нормално, тъй като регенерацията на клетките става по-бавна с напредването на възрастта. Запасите от колаген и еластин започват да намаляват, което означава по-малко блясък и по-малко еластичност.

Стареенето е напълно естествен процес, но външни фактори като слънчева светлина, замърсявания, нездравословно хранене и т.н. забързват този процес. С правилната грижа за кожата и някои промени в навиците, можете да забавите стареенето на кожата. Ето и основните неща, на които трябва да обръщате повече внимание, за да запазите си кожата си здрава и красива по-дълго време:

Подбирайте внимателно храната си

Снимка: iStock by Getty Images

Това, което ядете, е определящо за кожата ви. Консумирането на повече плодове и зеленчуци, чисти храни и много вода е важно за цялостното здраве на организма, включително и за здравето на кожата.

За да имате красива и млада кожа, трябва да си изградите здравословни навици и да се откажете от вредните такива като тютюнопушенето. Наспивайте се добре и най-важното - пийте поне 2 литра вода на ден. Сухата кожа води до поява на финии линии, а пиенето на вода е най-добрият начин да хидратирате кожата си.

Ако не успявате да си набавяте всички витамини и минерали от храната, може да взимате допълнително хранителни добавки, които ще ви помогнат изключително много в тази мисия.

Използвайте продукти с колаген

Снимка: iStock by Getty Images

Колагенът е протеин, който поддържа кожата здрава, сияйна и млада, като поддържа нейната еластичност. Ако нивата на колаген в тялото ви са високи, кожата ви естествено ще изглежда стегната и еластична, но е съвсем естествено нивата на колаген да падат с напредването на възрастта. За да стимулирате тялото да произвежда повече колаген е добре да ядете чисти храни, с високо съдържание на витамини и минерали. Освен това можете да използвате продукти с колаген и да пиете добавки с колаген.

Не забравяйте слънцезащитата

Снимка: iStock by Getty Images

Нанасянето на слънцезащитни продукти е абсолютно задължително, независимо на каква възраст сте. Защитата от слънцето става още по-важна, когато започнете да се сблъсквате с първите признаци на стареене. Независимо дали е лято или зима, дали навън е слънчево или не, не бива да излизате от вкъщи, без да нанесете слънцезащитен продукт. Слънчевите лъчи са изключително вредни, а освен това ускоряват процеса на стареене, така че нанасяйте продукти с висок SPF.

От време на време трябва да отделяте време за масаж на лицето и бързо ще усетите ползите. Масажите имат много ползотворен ефект върху кожата, включително подобрена циркулация на кръвта, стимулиране на лимфния дренаж и клетъчния обмен, а освен това облекчават мускулното напрежение. Масажите на лицето също помагат за по-доброто усвояване на всеки козметичен продукт, който нанасяте.

Ексфолирайте, но не прекалено често

Снимка: iStock by Getty Images

Ексфолирането е много важно, но не бива да прекалявате. Тази процедура помага за премахване на натрупаните мъртви кожни клетки и прави кожата здрава и сияйна, но ако я ексфолирате твърде често ще я лишите от естествените масла и ще я направите уязвима. Препоръчително е да ексфолирате кожата не повече от три пъти седмично и задължително да нанасяте овлажнител след това.

В сайта на Market.dir.bg ще откриете голямо разнообразие от артикули (продукти за здраве и красота, за дома, дрехи, обувки, аксесоари, стоки за деца и домашни любимци, храни и напитки), като при регистрация и първа покупка над 50 лв. получавате 15 лв. отстъпка! Безплатна доставка за поръчки над 150 лв.

Снимка: market.dir.bg