Може би никога не сте мислили, че температурата на стаята по време на сън е от голямо значение. Хората смятат, че ако успеят да заспят комфортно, условията на съня ще са оптимални. Но учените мислят по различен начин.

Според научните изследвания идеалната температура на спалното помещение е между 16 °С и 19 °С. Да свикнем да спим в студена стая може да отнеме много време. Но от това ще имаме само ползи за здравето, пишат от Е-здравей.

Защо е важно да спите в прохладна стая?

Ще намалите риска от диабет

Ако намалите температурата в спалнята си само с няколко градуса, тялото ще ви благодари. Ще намалите риска от заболявания, свързани с метаболизма, особено диабет. Проведен е експеримент, според който е установено, че метаболизмът на хората, които спят в студени помещения, се е подобрил. Тези хора също изгарят повече калории през деня. Тези два факта ще ви предпазят от развитие на диабет.

Ще изглеждате по-млади

Високата температура блокира освобождаването на растежен хормон и мелатонин в тялото. Тези два хормона забавят процеса на стареене. Ето защо, ако спите в студена стая, тези хормони ще бъдат повече. И вследствие на това по-бавно ще остареете.

Ще заспите по-бързо

В допълнение към здравето на организма ще получите и практически ползи. Можете да заспите много бързо, защото тялото ви няма да се наложи да се адаптира към топлината в спалнята. Ако температурата в помещението не е достатъчно удобна за сън, няма да можете да спите достатъчно.

Да спите голи е полезно

Друг начин да охладите тялото си е да спите голи. Температурата на тялото ви ще намалее и ще бъде по-лесно да се контролира. В това отношение тялото ви ще произведе по-малко кортизол. Той е хормон, който е свързан със стреса и наддаването на тегло.

Сънят гол с някой друг също може да бъде полезен...

Двойките, които спят голи, имат по-отворени и хармонични отношения. По време на този сън се секретира хормонът окситоцин. Той насърчава физическото и психическото здраве. Наличието на окситоцин в кръвта повишава устойчивостта на стрес и потиска депресията.

Ако намалите температурата в спалнята си само с няколко градуса, ще получите много предимства. Вашето тяло по-бавно ще остарее, ще се почувствате по-щастливи и ще увеличите значително съпротивлението си при стрес.