Зеленият чай е по-полезен с бутилирана вода
Чешмяната вода извлича повече полезни съставки
Бутилираната вода извлича повече полезни съставки от зеления чай, но ако го пиете заради вкуса, е по-добре да използвате чешмяна вода, препоръчват американски учени.
Антиоксидантите в запарения с бутилирана вода зелен чай са почти два пъти повече, но той е по-горчив, установиха учените от университета Корнел.
Зеленият чай съдържа епигалокатехин галат, който е полезен за мозъка и сърцето. Съдържанието му обаче намалява "драстично", когато напитката бъде приготвена с чешмяна вода. Причината е по-високото съдържание на калций, магнезий и желязо в нея.
Американските учени са дали на около 100 доброволци да оценят вкуса на шест чаши чай - три зелен и три черен, пишат от БТА. Те са използвали скала за сладост, горчивина, киселина и земни нотки.
Напитките са приготвени с 2,5 г чай и 125 мл вода, запарвани три минути и прецедени.
При черния чай видът на водата се отразява по-малко върху вкуса, вероятно защото съдържа по-малко катехини.
Ако вярвате в правото си на обективна информация, подкрепете ни.
Вашето дарение от всякакъв размер и по всяко време означава много за нас.
Скъпи читатели,
Днес, повече от всякога, независимата журналистика има нужда от вас.В мисията си да предоставяме обективни, достоверни и навременни новини разчитаме на вашата подкрепа.
Ако вярвате в правото си на обективна информация, подкрепете ни.
Ако вярвате в правото си на обективна информация, подкрепете ни.
Вашето дарение от всякакъв размер и по всяко време означава много за нас.
Скъпи читатели,
Днес, повече от всякога, независимата журналистика има нужда от вас.В мисията си да предоставяме обективни, достоверни и навременни новини разчитаме на вашата подкрепа.
Ако вярвате в правото си на обективна информация, подкрепете ни.