Колко често се диагностицира Кандидоза?

Вулвовагиналната кандидоза (гъбична инфекция) засяга приблизително 30-50% от жените поне веднъж през техния живот.

Гъбичните инфекции сред жените са вторите по честота инфекции на вулвата и влагалището след бактериалната вагиноза. Въпреки че гъбичната инфекция не се счита за инфекция, предавана по полов път, тя може да се предава от човек на човек чрез сексуален контакт

Къде най-често се развива Кандида

Влагалището при жените не е стерилна среда. В него нормално се поддържа баланс между различни бактерии и дрождите (гъбичките). Един такъв представител е кандидата- вид гъбичка, която нормално съжителства с другите микроорганизма във влагалището при жените, освен това населява гастроинтестиналния тракт и кожата при хората.

Хормонът естроген помага на "добрите" бактерии, наречени лактобацили, да растат. Тези лактобацили убиват вредните организми във влагалището и ви поддържат здрави. Но когато се случи нещо, което да наруши този баланс, гъбичката, наречена кандида, може да започне да се размножава без контрол и да причини гъбична инфекция.

Вулвовагиналната кандидоза може да бъде спорадична единична или рецидивираща За хронично-рецидивираща инфекция се говори, когато са налице 4 или повече епизода на кандида вагинит в рамките на 12 месеца.

Как се проявява заболяването

Типичните симптоми включват сърбеж или усещане за парене, зачервяване и болка при уриниране, изтичане на типичен бял, гъст вагинален секрет с вид на пресечено мляко. При хронифициране на инфекцията симптомите може и да са по-оскъдни- болка при уриниране и белезникав, воднист вагинален секрет.

В повечето случаи вулвовагиналната кандидоза се причинява основно от Candida albicans, но и от Candida glabrata или Candida krusei, т.нар. Non-albicans видове.

Защо се случва Кандидоза

Основните рискови фактори за развитието на вулвовагиналната кандидоза са свързани с начина на живот (напр. честота на половите контакти, контрацепция или вагинални промивки). Хормоналните промени по време на бременност, кърмене или менопауза (или ако приемате противозачатъчни хапчета) могат да променят влагалищната среда и да увеличат риска от гъбична инфекция. Други рисков фактори за развитие на вагинална гъбична инфекция са лошо контролирания или все още неоткрит диабет, приемът на антибиотици, както и отслабената имунна система.

Опасна ли е Кандидозата за бременни

Гъбичните инфекция засягат до 30% от бременните жени. Тяхната честота по време на бременност е относително по-висока поради редица физиологични промени, съпътстващи бременността. Хормоналните изменения и промените в киселинността на влагалището са сред основните фактори, допринасящи за повишената честота на гъбични инфекции при бременните жени.

Дори по време на бременност гъбичните инфекции обикновено не причиняват вредни ефекти при майката. Въпреки това, инфекцията може да бъде предадена на новороденото по време на раждане. В по-голяма част от случаите новородените не развиват инфекция. Кандидозната инфекция при бебетата може да се развие в устната кухина, гърлото и хранопровода. Тогава се наблюдава бял, кремообразен налеп или парчета, сякаш от пресечено мляко върху езика и лигавиците на устата и гърлото. При наличие на орална гъбична инфекция при новороденото или кърмачето съществува риск гъбичките да попаднат върху кожата на зърната и гърдите на кърмещата майка, което да доведе до развитие възпаление на млечните жлези при нея (мастит). Инфекциите с дрожди могат също да причинят инфекции в цялото тяло и сериозни усложнения при бременни жени с отслабена имунна система поради състояния като ХИВ.

Скорошни изследвания показват, че вагиналните гъбични инфекции имат значително въздействие върху качеството на живот при жените, което подчертава необходимостта от оптимизирано и своевременно лечение.

Как да се справим с Кандидозата

Най-разпространената терапия на вулвовагиналната кандидоза е предписването на различни антимикотични препарати под формата на орални таблетки, кремове, мазила и супозитории.

Тази терапия обаче се оказва недостатъчна за предотвратяване на рецидив на гъбичната инфекция. През последните години в лечението на кандида инфекциите се наложи като стандарт използването на пробиотици в дългосрочен план с цел намаляване на рецидивите и поддържане на баланса между бактерии и дрожди в човешките кухини (в частност и във влагалището).

Пробиотиците са съвкупност от живи микроорганизми, най-разпространените от които са вид бактерии, наречени Lactobacillus.

Вагиналната микробиота естествено съдържа Lactobacillus.

Жените използват кисело мляко, което често съдържа Lactobacillus, за лечение на гъбични инфекции от векове. Последните проучвания показват, че това може да е по-ефективно, отколкото се е смятало първоначално. Пробиотиците спомагат да се предотврати неконтролируемото развитие на кандида и други бактерии във влагалището.

Нашия опит показва обещаващи дългосрочни резултати в лечението на рецидивиращата вагинална гъбична инфекция при жени, вкл. и бременни.

Като първо средство на избор при бременните жени с вагинална кандидоза, използваме с голям успех пробиотични препарати. Прилагаме също така и пробиотици винаги при лечение с антибиотик по повод друго заболяване с цел профилактика на евентуална вагинална гъбична инфекция, особено при предразположени жени.

Използването на пробиотици е сравнително безопасно и не са описани сериозни нежелани реакции и въпреки това е необходимо да се консултирате с вашия лекар, преди да започнете тяхната употреба.

 

* материалът е предоставен от Smart Bio