Сигналът до Софийската районна прокуратура е подаден от асоциацията "Европейско общество за защита на човешките права – България", упълномощена от нашите творци да защити накърнените им авторски права, потвърди представляващият асоциацията Чавдар Гагов.

"Български естрадни произведения се изпълняват, записват, възпроизвеждат, разпространяват и излъчват в интернет и в търговската мрежа в България, Русия и Европейския съюз от лицето Филип Киркоров без съгласието на техните автори, изисквано по Закона за авторското право и сродните му права. Това престъпление против интелектуалната собственост продължава с години и според нас е в особено големи размери със значителни вредни последици. Нарушението продължава до днес с всяка извършена продажба и с всяко свалено безплатно копие", смята правозащитникът Гагов.

Вносителят на сигнала настоява прокуратурата да извърши проверка по случая, като визира песните "Плюс и минус" на Александър Савелиев, "С днешна дата" и "Детски спомен" на Димитър Пенев, "Изповед" на Иван Пеев и "Звездна фантазия" на Найден Андреев. Асоциацията изразява готовност да съдейства на прокуратурата с допълнителна информация и ангажирането на свидетелските показания и на други български творци, добавят от БГНЕС.