Освен творческото дълголетие и обичта на милиони по света и особено в любимата му България, Кобзон може да се похвали и като най-награждаваният артист в света. Сред отличията му наред с обичайните като грамоти за почетен гражданин на всевъзможни градове – от мегаполиси като Москва до най-малките селища – може да се намерят и изключително любопитни. Народният артист на СССР Йосиф Кобзон е от малцината, които се ползват с уважение в бившите съветски републики – той е носител на специални ордени, като «В слава на Осетия», «За заслуги пред Чеченската република» , както и на ордена «За заслуги» от президента на република Ингушетия. Всичките те са получени преди само четири години – през 2008г.

Две години по-рано Кобзон става носител и на медал за особени заслуги към Казахстан. Награждаван е още за укрепване на военното сътрудничество с Киргистан, има и почетен знак опазване на държаваната граница на Руската федерация. Военните му отличия не спират дотук – отличен е специално от съюза на ветераните в Афганистан, както и със специалния медал за ветерани от бойни действия. Великите братства на Казашките войски го удостояват с орден «Звезда Александър Невски» през 2004г.

До ден днешен Йосиф Кобзон държи изключително много да бъде наричан не просто „народен артист“, а „народен артист на СССР“. Това е може би единственото отличие, на което той държи толкова ревностно.

Кобзон е наредил сред наградите си и някои доста куриозни. През 2007г. Украйна му присъжда орден „Миньорска доблест“ , а родна Русия - „Миньорска доблест“ и „Миньорска слава“ през съответно 2006г. и 1987г. Кобзон е отличен и от Федерацията по космонавтика, като „герой на социалистическия труд“, както и от съюза на цирковите деятели в Русия.

Кобзон винаги е споделял своята слабост към българската публика, казвайки, че тя му е присъдила най-голямо отличие – обичта си. Последният концерт на легендата на руската музика ще е на 6 март, в навечерието на Деня на жената в зала „България“ от 19ч. Кобзон ще бъде у нас по покана на Жокер Медиа, с чийто президент Ованес Мелик-Пашаев ги свърза дългогодишно приятелство.