Във филма членове на семейството на кралица Елизабет Втора разкриват, че тя обича да прекарва времето си в компанията на своите осем внуци и когато е с тях, официалният й образ на монарх се смекчава, за да се превърне Нейно величество в любяща баба.

Близките на кралицата споделят още, че тя се чувства по-удобно с внуците си, отколкото когато е отглеждала собствените си деца. Документалният филм "Елизабет: Кралица, майка, баба" е с участието на принцеса Ан, принц Андрю и дъщеря му принцеса Южени.

От разказите им става ясно, че кралицата е по-освободена в отношението си към по-младото поколение в семейството. Принцеса Ан, 61-годишната дъщеря на Елизабет Втора, която е отказала кралски титли за децата си Питър и Зара, споделя: "Тя винаги намира време за внуците си. Те израснаха в различна, по-неофициална семейна среда от тази, в която майка ни е отгледана и отглеждаше своите деца".

52-годишният принц Андрю не пести похвалите за 86-годишната си майка като "фантастична баба", която винаги се интересува от внуците си. "Когато ние бяхме деца, нерядко ни се е случвало да се обръщаме към майка ни с Ваше величество, въпреки че ни се искало да я наричаме мамо, казва херцогът на Йорк. Принц Андрю допълва, че е научил какво означават понятията "отговорност и състрадание" от майка си, а от баща си - "дисциплина и дълг".

Принцеса Южени, 22-годишната дъщеря на принц Андрю, вижда баба си в по-различна светлина. Като нейна внучка тя се радва на по-близка и неофициална връзка с кралицата. "Баба много обичаше да берем ягоди заедно и после да ядем приготвено от тях сладко, когато се събирахме за чай. Тя обожава да сме около нея и е най-щастлива, когато е с внуците си", разкрива дъщерята на принц Андрю.

Вижте снимки на Южени и сестра й Беатрис >>