Въпросните коментари са огласени преди 18 месеца на нейната страница във Фейсбук и предизвикаха буря от протести в Страната на кенгуруто, предаде АФП.

Грузинката, която е дъщеря на известния баритон Автандил Джавакашвили, написа обидни думи за хората с хомосексуална ориентация по повод на гей парад в Тбилиси. "Горда съм от начина, по който грузинското общество реагира на парада... моля, прекратете енергичните опити да наложите в начина на мислене на хората западните "фекални образувания" със средствата на пропагандата", гласи нейната позиция във Фейсбук. Думите й, огласени преди 18 месеца, предизвикаха бурни реакции в Австралия. Кулминацията си те достигнаха на 5 юли, когато Ивери трябваше да изпълни ролята на Дездемона в операта на Верди "Отело" в операта в Сидни.

В понеделник от операта съобщиха, че е постигнато споразумение с Ивери да бъде прекратен договорът с нея. Сопраното се извини на засегнатите и уточни, че всъщност обидните коментари в нейната страница във Фейсбук били написани от съпруга й. В същото време Ивери уточнява, че е дълбоко религиозна и "има твърда позиция към хомосексуалните".