Това е историята на неувереното момиче, превърнало се в най-известната жена в света за един миг. Нейната слава е толкова всепоглъщаща, че хората имат нужда да живеят живота ѝ, да надничат в личното ѝ пространство чрез таблоидите. Това продължава до смъртта ѝ — 31 август, 1997.

Даяна — Кралицата на сърцата, както тя самата иска да бъде запомнена, или Принцесата на народа, както я нарича премиерът Тони Блеър след обявяването на смъртта ѝ. Дали нейната история не е измислена изцяло от жадните за рекордни тиражи британски медии? Истинските факти надхвърлят въображението:

Вижте живота на Даяна в снимки >>

Запознанството

Даяна е интровертна тийнейджърка. Тя има трудно детство, тъй като става свидетел на скандали... Вижда как баща ѝ зашлевява майка ѝ, която често плаче. През зимата на 1977 г. принц Чарлз идва в дома на семейството и остава да преспи. Даяна е родена в благородническата фамилия Спенсър, от която произлизат няколко крале. След като баща ѝ наследява титлата граф, вече я наричат лейди Даяна. Две години по-късно се появява Чарлз. Сестра ѝ Сара не се откъсва от него. За кралските приеми обаче покани почва да получава и Даяна.

"Питах се защо съм му интересна", казва тя в тайните си интервюта за биографа Андрю Мортън, излъчени във филма "Diana: In Her Own Words".

След няколко години бегло познанство Даяна отива на прием, на който присъства и принцът. Двамата сядат на една бала сено и водят почти формален разговор, когато...

"Той на практика скочи върху мен. Беше много странно, защото сякаш нямаше привличане. Казах си: "Това не е хубаво". Мислех си, че мъжете не бива да са толкова директни. Но не знаех дали е така. Не бях имала приятел. Винаги ги държах на разстояние. Не исках неприятности, с които не мога да се справя."

Чарлз я кани да отиде с него в Лондон, но тя смята, че е прекалено и отказва. Принцът обаче започва редовно да ѝ звъни и да я кани на срещи. На една от тях папараци успяват да снимат Ди.

Брак от приказките

Младата Даяна вече е обграждана от фотографите — пред дома ѝ, докато шофира, в детската градина, където е възпитателка. Понякога те я провокират, за да извадят сензационен кадър, преследват колата ѝ, дори плюят в лицето ѝ. Нещо, което продължава до края на живота ѝ. Тя обаче се е привързала към Чарлз. Той също ѝ изглежда влюбен. Въпросът, задаван от медиите месеци наред, най-сетне е изречен от самия принц: "Ще се омъжиш ли за мен?" Това се случва само след 13 романтични срещи, признава Даяна.

По-късно, на обявяването на годежа им, Даяна отговаря на репортер, че е влюбена, а Чарлз допълва иронично: "Каквото и да значи това". Само няколко седмици след това една реплика разтърсва жестоко и без това претоварената психика на младата жена. Чарлз слага ръка на талията ѝ и казва: "Малко сме пухкавки тук, а?" Това отключва у Даяна булимия, която я тормози дълги години. На приемите тя внимава какво яде, а вечер се прибира и се тъпче, след което повръща всичко. С цел да бъде по-слаба, перфектна, а след това и обичана.

Е, оказва се, че приказната ѝ сватба, която събира 600 000 на живо по улиците на Лондон и 750 милиона пред телевизионния екран, я оставя самотна и нещастна между стените на двореца, който отново е спечелил любовта на вече скептичните към монархията британци.

Съпругът ѝ Чарлз я захвърля още в началото. Веднага продължава дългогодишната си сексуална връзка с Камила Паркър Боулс, която също е омъжена. Двамата са интимни дълго преди тя или принцът да са сключили първите си бракове, но повечето биографи смятат, че аристократката не е била одобрена от кралицата за съпруга на своенравния ѝ син.

В двореца Даяна не чувства никаква подкрепа. Тя е оставена сама да се справя с разучаването на кралския етикет и общуването с журналистите. "Прохождащата" принцеса започва скоро да показва уникалното си чувство за стил, признато и от самия Чарлз. С избора си на дрехи тя въплъщава очарователно образа и на небрежната домакиня, и на неустоимата жена вамп. Всички искат нейните цветни рокли на големи точки, нейните разнообразно скроени сака, нейните поразителни вечерни тоалети и най-вече шапките. Няма жена, която да не мечтае за косата на Даяна, за нейната перфектна, къса и бухнала прическа.

Лейди Ди е обожавана от хората по цял свят, а особена популярност ѝ носят двете нови бебета в кралското семейство принцовете Уилям и Хари, родени 1982 и 1984 г.  Тя наистина изглежда като невероятно грижовна майка.

Все по-самотната Даяна се учи да бъде силна и започва да се възползва изцяло от властта, която може да ѝ даде титлата "принцеса" в края на XX век. Обръща се към хората, към благотворителността. Тези, видели нейната чиста усмивка и усетили нейното топло ръкостискане, казват, че те са като майчина ласка и нежна подкрепа. Така тя обикаля из целия свят. На една от срещите ѝ с нуждаещи се принцесата сваля гумените ръкавици и се ръкува с хора с ХИВ. Каквото и да прави, в очите на народа Даяна изглежда все по-божествена. Тя е една от нас — чувствителна, състрадателна и справедлива, но и жертва на житейските проблеми като всички.

Разводът

Скандалните слухове за изневерите на Чарлз, а след това и за нейните афери, я правят още по-популярна. "Обикновената" принцеса разбира, че може да манипулира медиите така, както тя пожелае.

След дългата публична дискусия за личната ѝ драма, описана в бестселъра от 1992-а "Diana: Her True Story", Даяна говори за изневерите от първо лице по Би Би Си през 1995-а.

"Да, обожавах го. Да, бях влюбена в него. Но бях напълно изоставена", казва Даяна пред журналиста — "Бяхме трима в брака ни, така че беше малко пренаселено."

За себе си Даяна си пожелава: "Бих искала да бъда кралица в сърцата на хората."

Тя си отмъщава на Чарлз и отговаряйки на въпроса дали той е подходящ за крал: "Бидейки запозната с характера, мога да предположа, че тази топ работа, както аз я наричам, ще му наложи огромни ограничения и не знам дали би могъл да се адаптира към ситуацията."

С цел да бъде възстановен образа на симпатичния престолонаследник, принц Чарлз е приканен да даде по-искрено интервю. Той признава, че Камила е негова любовница, но твърди че връзката им е започнала едва след като е видял, че бракът му не върви.

Кралицата прилага цялата си строгост. Тя пише на двойката писма, обсъдени с премиера, в които ги съветва да се разведат. През август, 1996, бракът им е разтрогнат.

Щастлива любов

Даяна среща египетския бизнесмен Доди ал Файед, син на милиардера Мохамед ал Файед. Принцесата вижда в него мъжът, който я разбира и обича. Таблоидите следят романтичните им пътешествия с яхта, а на снимките Даяна изглежда здрава и грее от щастие.

31.08.1997

Доди и Даяна са на вечеря в "Риц", Париж, и се усмихват. Това показват записите от охранителни камери във въпросната вечер преди смъртта им. Пътувайки с колата си из нощен Париж, двамата са засечени от папараци, които започват опасно преследване. Журналистите предизвикват инцидент и колата, в която се вози принцесата, катастрофира жестоко в тунела Понт де л'Алма. Доди и шофьорът си отиват на място. Даяна остава жива няколко минути след това, но умира от тежките си рани. Тя може да оцелее с предпазен колан, но във въпросната нощ не го слага, въпреки че по принцип го прави задължително.

Светът е в шок. Никой не може да повярва, че най-обичаната принцеса в историята е изгубила живота си по такъв банален начин. Пред Бъкингамския дворец се трупа море от бели цветя. Гледка, която никога не сме виждали след този момент. Хората по цял свят пускат радиото или телевизора и избухват в плач. Описват чувството като при загуба на личен приятел. Настава недоволство — "Кралицата също има вина, а сега мълчи!" Флагът над двореца не е свален наполовина. Но Елизабет II спазва много строго протокола и завещаните от предците ѝ традиции. Тя не сваля флага и за смъртта на баща си - Джордж VI. Кралицата обаче нарушава протокола заради Даяна. Тя свежда дълбоко глава пред ковчега на изгубената си снаха.

На погребението на Даяна пристигат Стивън Спилбър, Том Ханкс, Том Круз с Никол Кидман, Джордж Майкъл, Стинг. Лучано Павароти е толкова разстроен, че трябва да бъде придържан. Елтън Джон изпраща своята приятелка, като изпълнява стоически песента "Candle In The Wind".

Необикновената история на Даяна остава също толкова емоционална и реалистична и до днес. Наистина ли минаха 20 години?