Тя е едно от най-известните лица на френското кино през 60-те и 70-те години на 20 век. Работила е с Годар и Пиер Ришар, както и с Ален Делон, за когото е била не само екранен партньор, а любима в продължение на 15 години.

Вижте снимки >>

Участвала е в над 50 филма, сред които комедията "Високият рус мъж с черната обувка", както и "Борсалино" с Ален Делон и Жан-Пол Белмондо през 1970 г.

През 1968 г. среща Ален Делон и двамата остават заедно 15 години. През 1980 г. претърпява автомобилна катастрофа, след което е обездвижена за три месеца заради фрактура на гръбначния стълб, също така претърпява операция на сърцето. Малко след това през 1982 г. Мирей Дарк и Ален Делон се разделят.

В началото работи като модел, а след това получава малки роли. Дебютира в телевизията през 1960 година. През 2003 година Мирей Дарк и Ален Делон се снимат заедно в телевизионния сериал „Франк Рива“, а през 2005 и 2006 г. играят заедно на театралната сцена.

Родена е на 15 май 1938 г. с името Мирей Егроз, артистичният ѝ псевдоним избира заради френската национална героиня Жана д'Арк.

Дълго време води борба с множество здравословни проблеми. През 1980 г. претърпява операция от сърце, а през 2013 г. се налага отново да се оперира. През последната година тя преживява множество мозъчни кръвоизливи.

Дарк е режисирала редица документални филми. От 2002 г. актрисата е омъжена за архитекта Паскал Депре. През 2005 г. Мирей Дарк става дама на Ордена на Почетния легион.
"Напусна ни една от големите фигури на френското кино. Мирей Дарк беше талантлива актриса и смела жена, съвестно изпълняваща поетите задължения", гласи туитът на френската министърка на културата Франсоаз Нисен.

"Тя беше въплъщение на свободната жена в цялото й великолепие. Истински френски шик", написа в Туитър бившият президент на кинофестивала в Кан Жил Жакоб.