Присъдата на музиканта, чието истинско име е Ърл Симънс, произнесе съдия Джед Рейкаф в Манхатън.

Съдията каза, че Симънс е "добър човек" и присъдата му трябва да бъде по-лека, докато обясняваше защо му е дал по-малко от пет години, каквото е било искането на прокурорите.

Въпреки това той заяви, че провинението "не може да остане безнаказано".
Преди обявяването на присъдата, Симънс изрази съжалението си, че не е плащал данъци. Адвокатът му пусна в съдебната зала част от песента "Slippin", в която рапърът описва трудностите през живота си.

"Поставиха ме в ситуация, която ме принуди да бъда мъж/ точно когато се учех да се изправям без чужда помощ", гласи текстът на парчето.

Защитникът на Ди Ем Екс твърдеше, че трудните ранни години на рапъра са причината той да е бил неподготвен да се справи с отговорността, която е дошла с финансовия му успех.

47-годишният музикант беше пратен в затвора през януари от съдия Джед Рейкаф, който отмени възможността за излизане на свобода под гаранция на изпълнителя и го смъмри, че неколкократно го е излъгал.

Въпреки че е спечелил милиони от 2010 до 2015 г., Ди Ем Екс не е декларирал никакви приходи и не е използвал банкова сметка на свое име. Давал е също лъжливи декларации за доходите си в съда, когато е започнал процедура за несъстоятелност. Съдът обаче три пъти е отказал да обяви фалита му, за последен път през 2016 г. Тези процедури са свързани по-скоро с нежеланието му да плаща издръжки. Той има 15 деца от девет жени.

Рапърът е имал многократно проблеми със закона. Той е задържан няколко пъти за нарушения като носене на оръжие без разрешително, притежание на наркотици, превишена скорост, агресивно поведение и жестокост над животни. През 2015 г. Ди Ем Екс прекара повече от два месеца в ареста за неплатени детски издръжки.