Мотивацията на журито гласи: “Кратка история на самолета” на Захари Карабашлиев се отличава за достигащото до всяко сърце послание за съдбата на емигранта и стегнатото и реалистично пресъздаване на това как в капката на семейния микросвят са отразени топлината и студът на вселената.”

Съставът на журито тази година: председател – проф. Цветан Ракьовски (Югозападен университет, Благоевград), и членове писателите Златомир Златанов, Михаил Вешим, Иво Сиромахов и критика Йордан Ефтимов.

Наградите бяха обявени вечерта на 3 декември в книжарница “Хеликон-Витоша” в столицата. Миналогодишният носител Момчил Николов връчи грамотата и статуетката на новия победител.

Победителят Захари Карабашлиев бе номиниран за първи път за наградата “Хеликон” още миналата година с дебютния си роман “18% сиво”. Той е един от писателите емигранти, на които издателство “Сиела” подаде ръка през 2008 и 2009 г., наред с Илия Троянов и Димитър Динев, Капка Касабова и Юлиян Попов, Ружа Лазарова и Милена Фучеджиева. Завършил е българска филология в Шуменския университет с бакалавърска работа върху Виктор Пасков. От 1997 г. е емигрант в САЩ, където работи като барман и фотограф на свободна практика.
ИЗБРАНО