Това съобщиха от Академията за филмово изкуство в Бевърли хилс, цитирани от БТА. Общо 65 творби от цял свят бяха изпратени и одобрени от академията за представяне пред комисиите.

Номинациите за категорията "Чуждоезичен филм" за 2009 година са разделени на две фази. Преминаването на първата фаза се определя от няколкостотин членове на академията. Групата от шестте топ филма е допълнена с още три заглавия, които специално са гласувани и одобрени от Изпълнителния комитет за наградата за чуждоезичен филм на академията.

Окончателният списък на петте номинирани филма ще бъде изработен от двете специални комисии в Ню Йорк и Лос Анджелис. Официално номинациите ще бъдат обявени на 2 февруари 2010 г. Наградите Оскар за 2009 ще бъдат раздадени на 7 март 2010 г. в "Кодак тиатър".
Кой получи Оскар през 2009-та >>
Снимки от червения килим >>

Междувременно стана известно, че след успеха на фестивала в Палм Спрингс, филмът на режисьора Стефан Командарев е включен извънредно в още един филмов фестивал в САЩ, този в Санта Барбара, съобщиха организаторите. Режисьорът потвърди новината и каза, че е дал одобрението си за излъчване на филма. В момента се водят разговори за излъчване на "Светът е голям и спасение дебне отвсякъде" и на документални филми на Командарев на международен фестивал в Лос Анджелис.
Още за българското предложение >>