"18-годишните жени от България, Румъния и Унгария например са твърде лесно раними. Те идват на работа в Амстердам, но не могат да издържат на напрежението тук“, казва Лъодевик Ашер от градския съвет. “Една 23-годишна жена обаче е много по-зряла и може да се защитава по-добре“, допълва Ашер.

Именно поради тази причина от сега нататък проститутките в световноизвестния квартал на червените фенери ще трябва да изпълняват следните изисквания - да са навършили 23 години и да говорят добре холандски или английски. Освен това в бъдеще всяка от тях ще трябва да си набавя лиценз от търговската камара, където ще проверяват дали са налице изискваните езикови познания.

“Амстердам е световна столица, в която, осъзнаваме, проституцията е част от ежедневието на града“, казва Ашер. Въпреки това от градския съвет искат да са сигурни, че - първо - жените упражняват тази професия по собствено желание и - второ - че са способни да се отбраняват в случай на неприемливи предложения.

Градският съвет е твърдо решен да промени изцяло и облика на световноизвестния квартал на червените фенери. Повече от половината от общо 500 витрини, зад които жриците на любовта очакват клиентите си, в близко бъдеще ще бъдат затворени. Освен това 80 от т. нар. кофи шопове, в които се предлага легално марихуана, ще трябва да изчезнат от историческия център на Стария град. В рамките на плана за обновяване на сърцето на Амстердам градската част, в която в момента се намират публичните домове, трябва да се превърне в един от най-интересните и разнообразни градски квартали в Европа.

Новите наематели на сградите, които тепърва ще бъдат освободени, ще са собственици на галерии, ресторанти, магазини и ателиета. Макар планът за обновяване да стартира още през 2008 година, досега не е отбелязан кой знае какъв напредък.