В продължение на 15 години естрадният изпълнител Асен Гаргов е работил заедно с Лили Иванова. Хитовете "Детелини", "Самота" и "Необяснимо е" са само три от многото песни на примата на българската естрада, чиито автор е Гаргов и които Лили Иванова и до днес изпълнява на концертите си. Това обаче е на път да се промени, защото Гаргов има нотариална покана, с която забранява на Лили Иванова да изпълнява неговите песни по участия. Авторът гостува в предаването "Тази сутрин", за да разкаже за повода, който е предизвикал тази забрана.

Вижте снимки на Лили Иванова >>

"Интересът ми към Лили Иванова се върна, когато излезе нейната книга ("Истината" - бел.ред.). Първото впечатление, което ми направи тази книга е, че тя е написана единствено през нейната призма, както тя иска да бъде написана. Вътре е пренебрегнат един 15-годишен труд", сподели Гаргов.

"Единственото нещо, което е написано вътре е как съм я ограбил, как жена ми била алкохоличка, което не е вярно. Същото направи и с Митко Щерев - оплю и неговата фамилия. Четейки по-нататък, се стигна и до най-големия наш композитор – Тончо Русев. Тя пише, че той е агент и доносник. Това е човек, който прави и на мравката път, това е човек, който е написал толкова много песни и за нея, а и няма име в България от поп певците, който да е станал известен без негова песен. Аз просто му се учудвам, защото ако бях на негово място, щях да бъда първият, който да си оттегли песните от нейния репертоар", заяви Асен Гаргов.

Лошите впечатления на Гаргов от книгата се допълват и от това, че след справка в Агенцията за авторско право Music Author става ясно, че за 20 години от всичките участия, които Лили Иванова е имала, не са превеждани никакви пари към авторите на песните за авторски права.

"Това не е само с мен. Това е към всички автори, чиито песни изпълнява тя. Поглеждайки през годините става ясно, че става въпрос за една огромна сума. Последният бум, който беше на данъчните, когато подгониха певците, се оказа, че приблизително тя печели някъде около милион на година без да се правят никакви отчисления за авторски права. Това означава, че авторите остават без нито една стотинка, а ние само от това се издържаме", обясни Гаргов и допълни, че именно липсата на пари за авторите е довела до липса на български песни.

Същевременно Гаргов твърди, че през всичките години, откакто вече не работи с Лили Иванова, нито веднъж не е правил проблем за това как се третират неговите песни, колко пъти се изпълняват и къде. Проблемът възниква когато се появява музикална компания, която има желанието да издаде диск на Асен Гаргов с негови авторски песни. За да се случи това обаче, е необходимо съгласието на изпълнителите да бъде използван гласа им, за да могат песните да бъдат издадени в оригиналния им вариант. След преговори с един, след това с втори адвокат на Лили Иванова, става ясно, че певицата не е съгласна да даде гласа си за песните на Гаргов, които тя изпълнява.

"Това вече беше капакът на цялата тази работа, защото според мен един средно интелигентен човек би трябвало каквото и да е било, след като си работил толкова много години с един човек и си създал толкова много песни, с които тя е сдобила и слава и пари, и когато дойде време да ти се издаде авторския диск, би трябвало да разреши, какво лошо има. Да видят хората какво съм направил при нея", каза Асен Гаргов.

Авторът на "Детелини" отказва да разкрие причината за раздялата му с Лили Иванова. "Не сме се чували от 20 години. Разделихме се тогава много тежко, не по моя вина. Аз исках да си продължа работа с нея, но тя не пожела и завърши тази връзка с едни отвратителни нейни думи, които няма да ги кажа. Когато му дойде времето, ще ги кажа", категоричен е Гаргов.