Вижте снимки >>

Шведската група АББА и британските изпълнители на прогресивен рок от групата Дженезис бяха приети в Залата на славата на рокендрола, въпреки че някои от членовете им не присъстваха на церемонията, съобщи Асошиейтед прес.

Британската група Холис, изпълнителят на реге Джими Клиф, както и Иги Поп и Студжис също бяха въведени в Залата на славата на рокендрола, съобщават от btv.

След като се прочу с песента си "Waterloo" през 1974 г., АББА издаде много хитове, сред които "Knowing Me, Knowing You", "Fernando" и "Dancing Queen". Бени Андершон и Ани-Фрид Люнгста от групата бяха приветствани на церемонията, но за отсъствието на другите двама членове на АББА - Бьорн Улвеус и Агнета Фелтскуг, не бе дадено никакво обяснение.

Тези песни ни проправиха път до Залата на славата на рокендрола и ние сме много признателни, заяви Андершон, уверявайки, че говори от името на всички членове на групата. Люнгста потвърди, че АББА повече никога няма да свирят и да пеят заедно.

На церемонията в хотел "Уолдорф-Астория" в Ню Йорк кънтри певицата Фейт Хил изпълни песента "The Winner Takes It All" под акомпанимента на пиано на Андершон.

Групата Дженезис има два периода - единия с вокалиста Питър Гейбриъл, а другия с барабаниста Фил Колинс като вокалист. Гейбриъл не присъстваше на церемонията. Бившият музикант от групата Майк Ръдърфорд обясни, че Гейбриъл е искал да поднесе извиненията си и че в момента се готви за турне.

Стив Ван Занд - китаристът от групата на Брус Спрингстийн, пък почете Холис и техния дух на рокендрол в свое вълнуващо изказване. Групата изпълни на церемонията два от хитовете си от 60-те години на миналия век - "Bus Stop" и "Carrie-Anne".

В изпълненията на Студжис участваха също Били Джо Армстронг от Грийн дей и Еди Ведър от Пърл джем.