Като основен медиен партньор на  събитието, през тази седмица  Dir.bg всеки ден ще ви представя по един от петимата номинирани творци.

Известният режисьор Явор Гърдев дава една от най-сериозните заявки за  спечелването на Наградата. Той е номиниран за спектакъла „Козата” от Едуард Олби в Народния театър “Иван Вазов” и за филма ”Дзифт” по сценарий на Владислав Тодоров – две събития в културния ни живот, които извеждат театралното и киномисленето ни в други, надскачащи границите ни измерения.

Според  членовете на Фондацията Явор Гърдев е забележителен с прецизността и дълбочината си като режисьор. От години работи в тандем със сценографа Никола Тороманов-Фичо (започнал творческия си възход точно със Стоян Камбарев), като продължават да развиват идеята му за театъра на пространството.

Явор Гърдев се завърна преди дни от Москва, където пожъна поредния си сериозен международен успех. В Държавния театър на Нациите  режисьорът  постави пиесата "Методът Грьонхолм" на каталунския драматург Жорди Галсеран.

След като през 2008 г. спечели  престижната награда „Сребърен Георгий” за режисурата на филма „Дзифт" на Московския международен кинофестивал, сега Гърдев  се завърна в Москва и отново изгря, но този път в титулярната си роля на театрал. Поканата получил директно от звездата на руското кино Евгений Миронов, след успешен гастрол със спектакъла "Калигула" от Албер Камю.

Освен Явор Гърдев за престижната награда, oснована на името на култовия режисьор на 90 -те Стоян Камбарев, са номинирани още актьорът и драматург  Камен Донев, поетът и писател Тома Марков, визуалният артист Бора Петкова и кинорежисьора Камен Калев.

Виж видео визитка на Явор Гърдев, специално направена за Церемонията >>