Кинорежисьорът Камен Калев  е една от безспорните номинации, издигната от голяма част от членовете на Фондацията.

Той е номиниран за изключителния му филм "Източни пиеси" – един от най-покоряващите сърцата и сетивата български филм за последните 20 години, за смелостта и куража да създаде този проект без помощта на нито една държавна институция и субсидия, вярвайки докрай в смисъла, дълбочината и емоционалността му и за фотографската му чувствителността към детайла – най-важния елемент на изкуството.

Kамен Калев споделя: "За мен беше интересно да покажа днешната реалност - светът става все по-малък, хората се срещат и са готови да разкриват себе си, без да се съобразяват с история или произход. Не спирам вниманието си върху определена държава. Най-впечатляващо е заличаването на границите и срещата между различните култури."

Филмът е носител на впечатляващо количество  международни награди. "Това е първият български пълнометражен игрален филм в официална селекция в Кан от 1990-а насам. "Източни пиеси" е искрен и майсторски реализиран. Дългият и успешен фестивален живот на филма е гарантиран” пише Джей Уейсбърг във "Варайъти".

Режисьорът е завършил киноакадемията "Фемис" в Париж, а преди това Френската гимназия в Бургас и операторско майсторство в НАТФИЗ.

Освен Камен Калев, за престижната награда, oснована на името на култовия режисьор на 90-те Стоян Камбарев, са номинирани още поетът и писател Тома Марков, режисьорът  Явор Гърдев , визуалният артист Бора Петкова  и актьорът и драматург  Камен Донев.

Вижте видео визитка на Камен Калев, специално направена за Церемонията >>