Ексцентричният  бохем  Тома Марков е единственият  поет и писател  номиниран за Наградата. Членовете на Фондацията са впечатлени от   стихотворението „Не мога да ти обещая, че ще съм съм добър човек” и романа му „Майка” - бърз, свиреп, нежен, тъжен и болезнено смешен - и го номинират за искреността, откровението и себераздаването, за несъобразяването с конюктурата и за лудостта, която превръща всяко едно негово слово в шедьовър. За широката публика малко известен факт е, че миналата година Тома Марков получи изключително престижната Европейска награда за литература.

Не се отказвам от нито един публикуван ред. Но в изкуството и в частност в писането най-важната е алчността, алчността към себе си. Писането е едно от малкото поприща, в което наистина човек не бива да се задоволява с малко. Това означава, че не всичко блестящо, което ти хрумне, трябва да бъде замразявано върху листа, напротив - трябва да се пилеят хрумвания с широка ръка, само така успяваш да опазиш запаса си от думи сух” - споделя  поетът,които мнозина определят за явление в българската литература.

Освен Тома Марков за престижната награда, oснована на името на култовия режисьор на 90 -те Стоян Камбарев, са номинирани още режисьорите Явор Гърдев  и Камен Калев, актьорът и драматург Камен Донев и визуалният артист Бора Петкова.

Водещи на церемонията-концерт ще бъдат известните и обичани  журналисти  от Дарик радио Дияна Найденова и Драго Симеонов.

Вижте видео визитка на Тома Марков,специално направена за Церемонията >>