За ретро проект Акага започват да мислят в далечната 2000-на година, когато попадат на стара плоча с песента «Юли». Мелодията до такава степен допада на музикантите, че те решават да инвестират хонорара си от един концерт в нейния запис. Ходът се оказва правилен, защото само за няколко месеца «Юли» се превръща в една от най-въртяните песни в радиоефира.

Опитите с ретро кавърите продължават успешно с песните «Една девойка ме попита» и «Един вълшебен чук». В началото на 2009 година Иво Казасов и Краси Куртев от Акага събират всички стари плочи, които намират в музикални магазини и приятели, избират още десетина интересни песни и решават да им дадат нов живот с нови аранжименти.

Ретро концертът на Акага в Зала България ще включва освен изброените хитове, емблематичните версии на «Proud Mary» и «The night train», както и любими песни на Джеймс Браун. От Акага са решили да отдадат заслуженото и на българските певци, като аранжират по нов начин песните «Момчетата от автостопа», изпълнена преди години от Бисер Киров и «100 милиона или левче» на Димитър Йосифов.

Специално внимание ще бъде отделено на творчеството на Георги Минчев. Зрителите на ретро концерта ще чуят хитовете «Бяла тишина», «Преди години», «Когато рок енд рола беше млад» в нови верси, както и песен по тект на Георги Минчев и музика на Акага с име «Хей, Краси, кажи на жена си!».

Специален гост на събитието ще е Хилда Казасян, с която групата ще изпълни «Чико от Пуерто Рико» и «Шу-шу-шу».

От Акага се заканват, че публиката ще се забавлява всяка минута от двучасовото шоу, за което формацията се подготвя повече от година. Организаторите на концерта от Монте Мюзик съобщиха, че цените на билетите са от 10 до 30 лева и вече се продават в мрежата на Ивентим, касата на Кантус Фирмус в Зала България и Билетен център – НДК.