Би ли ни разказал за самото начало на твоята кариера. Вярна ли е онази история, която твърди, че всъщност Лайнъл Ричи е човекът, който те открива за музикалната сцена?


Да, така е. Тогава живеех в Чикаго, бил съм около 17- годишен. Вече бях направил няколко демо записа на първите си песни. Не си спомням, как точно тези записи са стигнали до Лайнъл, но когато той е прослушал касетите, ми се обади. Каза ми: “Здрасти, чух някои от твоите песни и мисля, че наистина имаш талант,  много ми хареса гласа ти и смятам, че си добър композитор”. Лайнъл каза, че очаква да се развивам, защото все още съм бил много млад. Той ми предложи, след като завърша училище, да замина за LA, за да се срещнем. Много ме окуражи и ми предложи сериозна подкрепа. Когато си толкова млад и не знаеш, каква лудост е да станеш част от музикалния бизнес, да получиш подкрепа от такава влиятелна фигура, като Лайнъл Ричи, е от изключително значение. Лайнъл е много мил и  талантлив човек, който много ми помогна. След година аз наистина заминах за LA и той удържа на думата си. Не само, че ме подкрепяше морално, той ме нае в групата си, като певец. Бях бекинг вокал за втория му солов албум. От него научих много и ще го обичам винаги.

Трябва ли непрекъснато да си влюбен, за да можеш да пишеш такива вдъхновени и красиви песни?

Не знам... Но със сигурност помага. Не означава, че трябва да си задължително влюбен в момента, докато пишеш песента, но е важно, все някога да си срещал и изпитвал любовта. Моите песни, всъщност, са родени по-скоро от разочарованията в любовта. Въпреки, че през повечето време съм щастлив човек и съм много влюбен в своята съпруга, много ясно си спомням, как болеше разбитото ми сърце преди години, когато преживявах любовни разочарования. Така че ми е много лесно да пиша песни за това. А и за повечето хора по-тъжните песни са по-въздействаши и по-вълнуващи.

Кое е по-голямо предизвикателство за теб – да бъдеш изпълнител или да бъдеш автор на песни и продуцент за други артисти?

Когато пея, се забавлявам. Обичам да пея. Харесва ми да съм на сцената. Но не отделям твърде много време да разсъждавам върху това. Мисълта ми е повече ангажирана с обмислянето на идеи за нови песни за други изпълнители. Работя върху това непрекъснато. Фокусът в моята кариера е върху композирането и продуцирането на музика за други артисти.

Разкажи ми за най-новите си проекти.

Наскоро написах нова песен за Кийт Ърбън, за новия му албум. Песента се казва “Long Hot Summer”. Това е най-любимата ми песен от всички, които сме писали заедно. Неотдавна написах песен и за Крис Доутри, която той записа в дует с Кели Кларксън. Паралелно с това правя концерти. Предстои да дойда в Европа, ще имам за пръв път концерти у вас -в България и във Финландия и се вълнувам от това. Имам дати в Германия, в Лондон и в Париж. След това ще правя щатско турне с моето акустично шоу.

Как се чувства човек, който е носител на “Грами” награди? Важно ли е за теб?

Забавно е. Не влагам много емоции и енергия да разсъждавам за това. Има толкова незначителни песни, които са печелили “Грами” и толкова много велики артисти, които да края на живота си не получават признание, а го заслужават. Чувствам се горд, че спечелих “Грами” заедно с Лутър Вандрос, най-вече, защото нашето приятелство беше много важно за мен.


Американската супер звезда Richard Marx пристига за първи път в България на 2-ри ноември 2010 за концерт в зала 1 на НДК. Изпълнителят, оставил дълбока следа в музикалната история с вечните си хитове "Hazard", "Endless Summer Nights", "Right Here Waiting" "Now and Forever" пристига в София по покана на Loud Conserts и Радио N-JOY. Билетите за концерта са в продажба в мрежата на Ticketstream и неговите партньори, в Eventim и в Билетен център НДК. Цената на билетите е от 35 до 80 лв.