Това е най-голямата изложба от графични творби на Дали, представяна някога в България. Първата, през 1990 година в НГЧИ показва 42 офорта на художника от Националния музей на писмеността в Прага.

Вижте видео >>

В Галерията за първи път ще бъдат изложени пред публика подбрани декомпозиции (цветен анализ) на няколко графики от цикъла „Божествена комедия”, които представят отделните етапи от процеса на създаването на всяка отделна работа. Цикълът „Божествена комедия” ще започне световното си турне от София - факт, който прави събитието още по-значимо не само за българската, но и за публиката в други културни столици. Графични творби от тази важна за творчеството на испанския  художник нео-класична серия са в постоянната колекция на Театър-музей „Дали” във Фигерас.

Освен цикълът „Божествена комедия”, в Музейна галерия за модерно изкуство до 15 януари 2011-та ще могат да бъдат видени графики от сериите „Завладяване на Космоса”, „Кармен”, „Маркиз дьо Сад” и „Дон Кихот”, всички от които са предназначени за продажба.

На откриването присъстваха президент на Музейната галерия, Левон Хампарцумян и световноизвестният изкуствовед д-р Геза фон Хабсбург, ерцхерцог на Австрия.