Вижте видео >>

Представлението е копродукция на Драматичен театър "Йордан Йовков" в Добрич и Театър "Българска армия", София и ще се играе се успоредно на сцените и на двата театъра. Виолета Радкова е сценограф и художник на костюмите, Михаил Шишков на музикалните картини, които допълват палитрата на представлението. Премиерата на софийска сцена ще бъде на 30 ноември, съобщиха от столичната трупа.

"Лалугер" е смешно сбогуване с едно отиващо си време, с едно забравено пространство, в което все още живеят хора. Главният герой Дянко Лалугера живее именно в такъв далечен край на България - напълно невидим, погледнато от София.

Макар и рядко, той идва в столицата. Този път е дошъл по специално поръчение на брат си, за да донесе готови документи по европроекти. Големият проблем обаче е един защитен вид лалугер, който се е заселил точно във фамилната им земя и пречи да се одобри проектът.

Затова Дянко е на гарата и чака брат си, който е "голям човек и работи в министерството". За да не се изгуби, Дянко стои на гарата, ревниво скътал документите и армаганите от село. И разказва много важни неща - като истината за лалугера и огромната му разлика с къртицата. Споделя страховете си от един опасен вид забрава - на хората, дошли в София и забравили кои са и откъде са.

Това е Дянко Лалугера - простоват и смешен човеколюбец, непохватен селски приказливец, добър и наивен. И в тая доброта и наивност човек може през смях да открие себе си - оня някогашен себе си, който уж е смятал за отдавна изгубен, казват от екипа.